UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Akademik dla par
Autor Wiadomość
staszekszczesny 
Staszek

Wysłany: 2008-02-24, 17:26   Akademik dla par

Witam w październiku tego roku wybieram się na studia do UMK i i mam pytanie czy jest coś takiego jak akademik dla par, bo chciałbym zamieszkać z dziewczyną w trakcie studiów a nie stać mnie na wyjęcie prywatnego mieszkania. bardzo proszę o info z góry dziękuje.

Arkanadien 
Forumowy Tabacznik

Wydział: WCh
Wysłany: 2008-02-24, 18:44   

tak, jest...
Akademik numer 10 :)

Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wydział: WMiI
Wysłany: 2008-02-24, 20:02   

Arkanadien, to sie zmienilo od pazdziernika
DS10 to "malzenski" akademik, tam sa glownie dzieciate pary.
staszekszczesny, to tez zalezy od tego co masz zamiar studiowac. mozesz wyladowac w zaleznosci od kierunku w jednym z dwoch miasteczek: albo na Bielanach, albo w Centrum. po drugie: jesli sie w ogole dostaniesz to I rok dostaje przydzial od wydzialowej komisji stypendialnej. jest duze prawdopodobienstwo ze Ty i Twoja kobieta dostaniecie rozne akademiki. ponadto I rok dostaje akademiki we wrzesniu - duzo pozniej niz reszta studentow, ktorzy w czerwcu. wiec do rozdysponowania jest okreslona liczba miejsc w roznych akademikach. poza tym w np. w Centrum pokoje dwuosobowe sa jedynie w DS5 i w DS6 (w DS6 maja wspolna umywalke z pokojami trzyosobowymi). stad malo jest pokoi gdzie pary moglyby sobie mieszkac - a dla I roku nie wiem czy duzo takich pokojow zostaje.
oczywiscie jesli np. bys taki akademik dostal gdzie sa takie pokoje, to musisz jeszcze liczyc na szczescie, ze: 1. wolne sa takie pokoje (w DS5 sa tylko dwuosobowe i kilka jednoos. - na jednoos. nie masz szans, tak jak mysle ze w DS6 na dwuos.); 2. ze nikogo Ci od razu nie dokoptuja do pary, o co we wrzesniu cholernie ciezko, tym bardziej dla I roku.
wiesz, w zasadzie w normalnym akademiku to watpie by Ci sie udalo na I roku mieszkac z dziewczyna ;]
ale moze bedziesz mial szczescie. co do DS10 i ogolnie Bielan to nie wiem na jakiej zasadzie to dziala. ale o ile nie masz ze swoja dziewczyna dziecka to na I roku nie wiem czy tez Ci dadza miejsce w takim DSie.
co do otrzymania roznych akademikow - oczywiscie mozna wymienic miejsca. ale:
1. wszyscy raczej wola mieszkac w dwusobowych pokojach niz trzyos. wiec malo bedzie chetnych osob na wymiane z dwuos. na trzyos., jesli ktos z was dwojga zalapie sie na taki pokoj.
2. musielibyscie znalezc taka parke ktora jest w takiej sytuacji jak wy. bo zalozmy, ze ladujesz w dwuos. jak i Twoja kobieta. nie zgodzi sie na taka wymiane kierowniczka by obcy facet mieszkal z obca dziewczyna - zreszta msyle ze i ta dziewczyna by sie nie zgodzila :] wymianom podlegaja miejsca zenskie na zenski i meskie na meskie.
jest jeszcze jedna ewentualnosc: wymiana pokoi zenski na zenski, czy meski na meski i potem spiknac ze soba swoich wspollokatorow ;P

Grono

Dymetrius 
Dymetrius

Wysłany: 2009-03-10, 07:22   

a czy teraz coś sie od tamtej pory zmieniło? jestem tegoroczną maturzystką i wybieram się z chłopakiem na studia i chcielibysmy razem miezkac..czy bedzie taka mozliwosc?

Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wydział: WMiI
Wysłany: 2009-03-10, 15:09   

przy pierwszorocznych moze byc problem (i chyba taki zawsze byl). o tym do jakiego akademika i czy w ogole trafisz zdecyduje komisja. o wyborze akademika decyduje ilosc wolnych miejsc w danym akademiku przypadajacym na dany wydzial, do ktorego skladasz podanie.
ponadto wczesniej rezerwuja sobie pokoje starsze roczniki (albo i nie - jak kto chce i jak sie podobalo), ktore wczesniej w danym akademiku mieszkaly.
o tym z kim na I roku bedziesz mieszkac decyduje glownie fart.

Grono

Odpowiedz do tematu