UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Pozytywizm i Młoda Polska - wykładowcy
Autor Wiadomość
Anianka 
Mistrz kierownicy

Wydział: WF
Wysłany: 2008-09-23, 10:39   Pozytywizm i Młoda Polska - wykładowcy

Kto uczy najlepiej? Jakie macie o nich zdanie? Kto najlepiej przygotowuje do egzaminów. I oczywiście: u kogo egzamin jest w miarę bezstresowy :D , łatwy, ewentualnie najprzyjemniejszy? Pomóżcie koleżance, która nie wie kogo wybrać.

Grono

menthea 

Wysłany: 2008-09-25, 17:52   

za moich czasow pozytywizm zdawalo sie oddzielnie, a mloda polske razem z dwudziestoleciem. teraz, rozumiem, zasady sie zmieniły...cóż z pozytywizmu polecam prof. Burdzieja, lub prof. Owczacz, z mlodej polski raczej nie ma fajnych osób, unikaj Ratusznej jak diabeł swieconej wody. prowadzi ona nudne zajecia i w ogole nie przygotowuje do egzaminu, jesli pojawi się w planie dr Moczkodan (tez od mlodej polski i dwudziestolecia), to radzę wybrać u niego zajęcia, są ciekawe, konkretne, mozna z nich duzo wyniesc, sa bezstresowe, nie ma problemu z zaliczeniem. pozdrawiam!

Anianka 
Mistrz kierownicy

Wysłany: 2008-09-26, 09:52   

Wielkie dzięki! Chociaż chciałabym usłyszeć coś więcej o wykładowcach.

Grono

czarownica 
INiB / Fil. Polska

Wydział: WNH
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2008-09-26, 16:50   

za moich czasów też się zdawało tak jak pisze menthea. Również polecam prof. Burdzieja, bardzo miło było na egzaminie, bezstresowo i sympatycznie; nie pamiętam z kim miałam ćw z pozytywizmu. MP miałam z dr Ratuszną, zgadzam się, że zajęcia nudne i nic nie dają, jeśli chodzi o egzamin - nie polecam. Egz zdawałam (MP i XXlecie) u prof. Speiny, ale nie wiem, czy jeszcze egzaminuje z tych epok.
powodzenia ;]

:czarownica:

Vergismeinnicht 
Samorząd Studencki

Wysłany: 2008-09-27, 13:47   

Chodziłam na zajęcia do dr Ratusznej i uważam, że świetnie przygotowuje do examinu, jej notatki są bradzo przejrzyste, usystematyzowane. Zdawałam też u niej egzamin i nie wykracza zbytnio z pytaniami poza materiał, który omówiła na zajęciach. Hmm na pozytywizm wybrałam się do mgr Krajkowskiego.... wolę nie zabierać głosu w tej sprawie. Bo może w tym roku będzie lepiej ;)
A egzamin u profesora Burdzieja... bez czasopiśmiennictwa nie ma co się wybierać na egzamin...

Anianka 
Mistrz kierownicy

Wysłany: 2008-09-28, 11:21   

Teraz jestem totalnie skołowana. A nie ma może kogoś z lat poprzednich? Kto zna też innych wykładowców.

Grono

Alutka 

Wysłany: 2008-09-29, 14:45   

A dr Paprocka-Podlasiak zajęć z pozytywizmu nie prowadzi???? Słyszałam od jednej, zaprzyjaźnionej duszy;) że oprócz rozmantyzmu prowadzi właśnie także pozytywizm.

sikorka1502 

Wysłany: 2008-09-30, 09:21   

Napiszcie proszę ,co myślicie o mgr Krajkowski, mgr Wojtasińska ,dr Ratuszna ?? ?

Anianka 
Mistrz kierownicy

Wysłany: 2008-10-01, 11:41   

A co powiecie o mgr Kruszczyńskiej i dr Sioma?

Grono

menthea 

Wysłany: 2008-10-01, 18:34   

dr Sioma to mężczyzna - bo z Twojej odmiany nazwiska wynika, że Sioma to kobieta:)
Miałam z nim egzamin, wiesz, jak na moje on jest nieco humorzasty, a na pewno nie potrafi obiektywnie ocenić studenta. Często - pewnie nieświadomie - bywa niesprawiedliwy, bo ocenia wg własnych kryteriów. Jeśli chodzi o zajęcia u jegomościa, koleżanka mówiła, że nie są złe, tzn. ciekawe i konkretne, ale z zaliczeniem różnie bywa.
Z Paprocką - Podlasiak miałam zajęcia z romantyzmu, kobieta jest obrzydliwie nudna, wszędzie widziała motyw faustowski i generalnie wszystkie zajęcia poświęciła tej tematyce. Z zaliczeniem problemów raczej nie było w mojej grupie, można było pisać pracę na zaproponowany przez siebie temat.
Dr. Ratuszna - jak pisałam wcześniej - jest dla mnie antyprzykładem nauczyciela akademickiego. Lekceważyła czas studenta, tzn. nie pojawiała się na dyżurach, spóźniała na zajęcia, zajęcia u niej były prowadzone jak w liceum. Dużo było o poezji Kasprowicza. Z ciekawej epoki literackiej uczyniła przedmiot monotonny, niewiele nowych rzeczy przekazała. Robiła również problemy z pracą zal. (nie zaliczyła 8 osobom), a potem odpytywała jeszcze z haseł w słowniku MP. Żenada!!!! Nie polecam tej kobiety bardzo, bardzo, ale wybór jest Twój i może się zdarzyć, że Ratuszna przypadnie Ci do gustu.

Anianka 
Mistrz kierownicy

Wysłany: 2008-10-03, 21:19   

dr Ratuszna pasuje mi w planie. Przerażające, ale jakoś przeżyję. Paprocką też miałam i serdecznie nie polecam ludziom, którzy nie znoszą się nudzić. Jednak do egzaminu przygotowuje dobrze i sama na egzaminie jest super. Mnie samą bardzo podciągała. Pomocnicze pytanie na 3: Mesjanizm w Przedświcie.

Chciałabym teraz zapytać osoby, które były w czwartek na pozytywizmie u Krajkowskiego. Zobaczyć go. Jaki on jest i co wymaga?

Ja byłam u mgr Wojtasińskiej. Od razu przeszła do rzeczy: 2 nieusprawiedliwione, jak 3 to wszystkie zaliczasz na dyżurze, 4 nie zaliczasz zajęć. 2 kartkówki niezapowiedziane, dużo czytania tekstów i referaty. Praca to nie tylko ocena liczy się głownie aktywność i wejściówki. Wszystko podlicza w jakiś punktach. ogólnie babka mnie przeraziła. Nie chcę aż tak się zacharowywać. W końcu to tylko pozytywizm.

Grono

stara_pudernica 

Wysłany: 2008-10-04, 14:26   

Zdecydowanie - profesor Burdziej, jeśli chodzi o pozytywizm (choć pewnie nie prowadzi ćwiczeń). Jeżeli chodzi o dr Paprocką - Podlasiak, to wspominam ją bardzo miło. Uczęszczałam do niej na zajęcia z romantyzmu (uciekłam wystraszona od dra Pniewskiego) ;) oraz pozytywizmu. Uważam, że świetnie przygotowuje do egzaminu. Zajęcia prowadzone są ciekawie; dużo rysowania na tablicy, ;) referaty, w mojej grupie toczyły się też dyskusje (myślę, że to czy podczas konwersatorium rzeczywiście się KONWERSUJE w dużej mierze jednak zależy od samych studentów, a nie od prowadzącego...).

Jeśli chodzi o Młodą Polskę, to zajęcia miałam z dr Ratuszną. Rzeczywiście - zajęcia prowadzone jak w liceum, jakieś dziwne odpytywanie, dziwna, napięta atmosfera, aczkolwiek mnie się podobało, grunt to dystans. :) Rzeczywiście były problemy z pracami zaliczeniowymi (ja co prawda ich nie miałam). Natomiast na egzaminie... Pani doktor nie zadała nam żadnego pytania (zdawałam razem z koleżanką), które wiązałoby się z treściami omawianymi na konwersatorium czy wykładzie. :)

sikorka1502 

Wysłany: 2008-12-06, 17:11   

Do kogo warto zapisać się na egzamin z MP i pozytywizmu??

stara_pudernica 

Wysłany: 2008-12-06, 18:52   

Jeśli chodzi o pozytywizm, to polecam dra Burdzieja. :) Przemiły człowiek o wysokiej kulturze osobistej. :)

M3mfis

Wydział: WH
Wysłany: 2008-12-23, 18:08   

a co sadziecie o Mocarskiej-Tyc jesli chodzi o egzamin z pozyt.???

Odpowiedz do tematu