UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: cstefan
2007-03-24, 23:26
Co lepsze i bardziej opłacalne Akademik czy Stancja ?
Autor Wiadomość
Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wydział: WMiI
Wysłany: 2007-01-24, 21:13   

Sis napisał/a:
Ja jakoś nie przewiduję, abym mogła przekonać się do akademika. Podziwiam tych, którzy czują się tam dobrze, naprawdę :) ja czułabym się chyba jak na nieustającej kolonii :D i jakoś akademik kojarzy mi się z brakiem prywatności... 3 osoby stłoczone na tak małej powierzchni... Niestety nie dla mnie.

mieszkalem dwa razy (na I roku przez miesiac, na II roku przez pol miesiaca) na stancji i duzo mniej mi sie podobalo niz w akademiku. wiec ja podziwiam tych, ktorzy czuja sie dobrze na stancji, naprawde ;P
nieustajaca kolonia... hmm... ciekawe :) musialas miec inne kolonie, ja na ktorych bylem byly duzo mniej komfortowe :) a brak prywatnosci - to zalezy juz od wspollokatorow. generalnie jest cos za cos (przynajmniej w centrum): klopy i prysznice wspolne, wiec prywatnosc taka sobie, ale przynajmniej nie trzeba potem ich samemu szorowac. kuchni tez nie:)
ja jestem stloczony tylko z 1 wspollokatorem, ale na przestrzeni odpowiednio mniejszej niz trzyosobowe pokoje. tak czy owak nie czuje sie jakos duzo bardziej stloczony niz w rodzinnym mieszkaniu w bloku. co prawda na poczatku jest ciezko sie przystosowac (tym bardziej gdy sie zaczyna mieszkac w akademiku w pokoju ktory normalnie byl przeznacony na dwie osoby a sa trzy :/ - teraz juz takich nie ma...), ale czlowiek jest w stanie przyzwyczaic sie do wszystkiego :D

Grono

Nokter 
Wojownik Klawiatury

Wydział: WNH
Wysłany: 2007-01-25, 11:19   

Opłacane? Akademik. Praktyczniejsze i dajęce większą swobode - Stancja.

asiulka 

Wysłany: 2007-05-29, 13:30   

stancja!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bo to przede wszystkim wygoda.......

robisz co chcesz,zapraszasz kogo chcesz, kiedy chcesz....

po prostu luz bluz (lues blues :) )

Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wysłany: 2007-05-29, 13:58   

naprawde wszystko co sie chce? i zaprasza sie kogo chce??
asiulka, chyba nie ma tak wszedzie... przynajmniej jak ja mieszkalem na I roku, to krzywo na mnie patrzono, gdy przyszedlem z dwoma kolegami i sluchalem z nimi muzyki. a juz nie daj Boze, co by bylo jak bym przyszedl z kolezanka... :D

Grono

monte83 

Wydział: WPiA
Wysłany: 2007-08-08, 00:15   

w akademiku tez mozna zyc jak czlowiek - nadal bija stancje na leb i szyje pod wzgledem ceny, jest net (czasem jest mala przerwa, ale wtedy larum jest w calym DS ;) ), a do tego jak jest zima to grzejesz ile chcesz, wody tez jest duzo i nikt z tego nie wylicza... a teraz zapraszam na stancje i niech Ci przyjdzie ladnie pokoik ogrzac. pamietam jak to u nas w zimie sie okno otwieralo bo bylo goraco ;) .

przypominam, ze coraz wieksza czesc ds przeszla lub przechodzi remonty - pewnie, ze mozna powiedziec, ze lazienki i toalety to porazka w DS bo sa brudne- w pewnie wiele osob wolaloby je myc samemu, byleby byly one na 3-5 osob - to jednak zawsze mozna tak sie ustawic, ze np. do lazienki idzie sie zaraz po pani sprzataczce ;) .

a do tego ludzie - wiem, wiem, na stancji mozna miec naprawde niezla ekipe i jeszcze jakie wspomnienia (vide BASNIOWA), to jednak DS ma to do siebie, ze nie matrwisz sie o notatki...

polecam DS.
pozdr.

Misanth 

Wydział: WBiNoZ
Wysłany: 2007-08-08, 09:17   

Wybierając kwaterę lub akademik trzeba odpowiedzieć sobie na kilka pytań a przede wszystkim jaki styl życia preferuję, jaki mam charakter i ile mogę wydać kasy miesięcznie na zadomowienie. Mieszkam 3 lata w prywatnej kwaterze (mieszkanie studenckie) , wiem ile mogę przeznaczyć pieniędzy na opłacenie mieszkania oraz wiem że taki styl mieszkania mi odpowiada tzn. w spokoju, ciszy bez hałasowania, bez ograniczeń czasowych. Tym bardziej sam muszę zadbać o porządek (sprzątanie, gotowanie itd.) co sprawiło, że szybciej się usamodzielniłem.
W akademiku mieszkałem około tygodnia, nie podobało mi się. Ciężko więc obiektywnie i jednoznacznie ocenić co lepsze i bardziej opłacalne (nie tylko pod względem kosztów), ale to jak się kształtują ceny za akademik przeważa pod tym względem jedynie na korzyść mieszkania w domu studenckim. Jedynie, bo gdybym miał wybierać wybrałbym i tak mieszkanie :)
Pozdrawiam

monte83 

Wysłany: 2007-08-08, 09:19   

jesli mieszkanie na stancji jest dla Ciebie usamodzielnieniem to super, tyle, ze w DS tez czasem sie sprzata ;)

Misanth 

Wydział: WBiNoZ
Wysłany: 2007-08-08, 09:32   

monte83 napisał/a:
jesli mieszkanie na stancji jest dla Ciebie usamodzielnieniem to super, tyle, ze w DS tez czasem sie sprzata ;)

nie wątpliwie i zgadzam się

Felix 
Juventino per sempre

Wysłany: 2007-08-08, 12:16   

Dywagacje w stylu lepsza piłka nożna czy siatkówka?
Każdemu podoba się co innego.

Dla mnie AK ma kilka plusów i minusów, tak samo jak mieszkanie w mieszkaniu :P kilka plusów i minusów.

monte83 

Wysłany: 2007-08-08, 15:28   

no pewnie, ze pilka :)

Pi_lp 

Wydział: WF
Wysłany: 2008-07-16, 17:09   

stancja i basta. mieszkalam w akademcu i mam dosc, Akademik to dobra opcja dla samotnych osob if you now what I mean:) mieszkam 10 minut od centrum za 250 zl (maly pokoj, bardzo maly - ale tylko moj), zapraszam kogo chce i na ile chce, bo mieszkam z kolegami z LO. Po incydencie w akademiku, kiedy pani kierowniczka nie zgodzila sie na nocleg mojej siostry, wyrazajac swoje niezadowolenie podniesionym glosem "a co to hotel?!" wynioslam sie. Własciciel mieszkania jest kulturalny i zawsze zapowiada swoje przyjscie, a nawet pyta czy moze przyjsc i czy ktos bedzie na stancji w tym czasie itp. ale to wszystko kwestia szczescia i dobrych znajomosci:) pees dziewczyny zawsze moga poszukac sobie chlopaka z mieszkaniem :)

kazag 
www.okoczia.tk

Wysłany: 2008-07-16, 18:51   

Podsumowując, jedynym plusem akademika jest niski koszt (z tego co widze, to nawet o połowę...)?

Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wysłany: 2008-07-16, 19:25   

i, przynajmniej w Centrum, nie musisz sie klopotac myciem kuchni, kibla, przysznica. nie martwisz sie rachunkami za tv, internet, prad, gaz, wode, etc. mi tam duzo bardziej odpowiadal akademik. no i wkolo wszedzie full znajomych i kolegow, ktorzy zawsze pomoga, doradza a i wypic jest z kim :] no i blisko wszedzie :)

Grono

kazag 
www.okoczia.tk

Wysłany: 2008-07-16, 22:01   

btw. ktoś może wie, od ilu pktów w tej punktacji za odległość i za dochód netto dostaje się akademik? jest sens składać o miejsce mając około 20-25 pktów?

SzczwanaBestia 

Wydział: WNP
Wysłany: 2008-07-16, 22:11   

czytając wasze wypowiedzi zaczynam wpadać w paranoję... wlaśnie się wybieram na UMK i szukam jakiegoś lokum...byłam pewna,że znajdę stancję,a z drugiej strony po raz pierwszy widzę plusy akademika... ;/

Odpowiedz do tematu