Przesunięty przez: cstefan 2007-03-24, 23:26 |
Co lepsze i bardziej opłacalne Akademik czy Stancja ? |
| Autor |
Wiadomość |
Alek
e^{\pi i}+1=0

Wydział: WMiI
|
Wysłany: 2007-01-24, 21:13
|
|
|
| Sis napisał/a: | Ja jakoś nie przewiduję, abym mogła przekonać się do akademika. Podziwiam tych, którzy czują się tam dobrze, naprawdę ja czułabym się chyba jak na nieustającej kolonii i jakoś akademik kojarzy mi się z brakiem prywatności... 3 osoby stłoczone na tak małej powierzchni... Niestety nie dla mnie. |
mieszkalem dwa razy (na I roku przez miesiac, na II roku przez pol miesiaca) na stancji i duzo mniej mi sie podobalo niz w akademiku. wiec ja podziwiam tych, ktorzy czuja sie dobrze na stancji, naprawde
nieustajaca kolonia... hmm... ciekawe musialas miec inne kolonie, ja na ktorych bylem byly duzo mniej komfortowe a brak prywatnosci - to zalezy juz od wspollokatorow. generalnie jest cos za cos (przynajmniej w centrum): klopy i prysznice wspolne, wiec prywatnosc taka sobie, ale przynajmniej nie trzeba potem ich samemu szorowac. kuchni tez nie:)
ja jestem stloczony tylko z 1 wspollokatorem, ale na przestrzeni odpowiednio mniejszej niz trzyosobowe pokoje. tak czy owak nie czuje sie jakos duzo bardziej stloczony niz w rodzinnym mieszkaniu w bloku. co prawda na poczatku jest ciezko sie przystosowac (tym bardziej gdy sie zaczyna mieszkac w akademiku w pokoju ktory normalnie byl przeznacony na dwie osoby a sa trzy - teraz juz takich nie ma...), ale czlowiek jest w stanie przyzwyczaic sie do wszystkiego |
|
_________________ You always see what Your eyes want to see
http://alek666.googlepages.com/baner.gif |
|
|
|
 |
Nokter
Wojownik Klawiatury

Wydział: WNH
|
Wysłany: 2007-01-25, 11:19
|
|
|
| Opłacane? Akademik. Praktyczniejsze i dajęce większą swobode - Stancja. |
|
_________________ Liryczno-melancholijny król luzu.
A do tego frustrat i faszysta. |
|
|
|
 |
asiulka
|
Wysłany: 2007-05-29, 13:30
|
|
|
stancja!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bo to przede wszystkim wygoda.......
robisz co chcesz,zapraszasz kogo chcesz, kiedy chcesz....
po prostu luz bluz (lues blues ) |
|
|
|
|
 |
Alek
e^{\pi i}+1=0

|
Wysłany: 2007-05-29, 13:58
|
|
|
naprawde wszystko co sie chce? i zaprasza sie kogo chce??
asiulka, chyba nie ma tak wszedzie... przynajmniej jak ja mieszkalem na I roku, to krzywo na mnie patrzono, gdy przyszedlem z dwoma kolegami i sluchalem z nimi muzyki. a juz nie daj Boze, co by bylo jak bym przyszedl z kolezanka... |
|
|
|
|
 |
monte83
Wydział: WPiA
|
Wysłany: 2007-08-08, 00:15
|
|
|
w akademiku tez mozna zyc jak czlowiek - nadal bija stancje na leb i szyje pod wzgledem ceny, jest net (czasem jest mala przerwa, ale wtedy larum jest w calym DS ), a do tego jak jest zima to grzejesz ile chcesz, wody tez jest duzo i nikt z tego nie wylicza... a teraz zapraszam na stancje i niech Ci przyjdzie ladnie pokoik ogrzac. pamietam jak to u nas w zimie sie okno otwieralo bo bylo goraco .
przypominam, ze coraz wieksza czesc ds przeszla lub przechodzi remonty - pewnie, ze mozna powiedziec, ze lazienki i toalety to porazka w DS bo sa brudne- w pewnie wiele osob wolaloby je myc samemu, byleby byly one na 3-5 osob - to jednak zawsze mozna tak sie ustawic, ze np. do lazienki idzie sie zaraz po pani sprzataczce .
a do tego ludzie - wiem, wiem, na stancji mozna miec naprawde niezla ekipe i jeszcze jakie wspomnienia (vide BASNIOWA), to jednak DS ma to do siebie, ze nie matrwisz sie o notatki...
polecam DS.
pozdr. |
|
|
|
|
 |
Misanth
Wydział: WBiNoZ
|
Wysłany: 2007-08-08, 09:17
|
|
|
Wybierając kwaterę lub akademik trzeba odpowiedzieć sobie na kilka pytań a przede wszystkim jaki styl życia preferuję, jaki mam charakter i ile mogę wydać kasy miesięcznie na zadomowienie. Mieszkam 3 lata w prywatnej kwaterze (mieszkanie studenckie) , wiem ile mogę przeznaczyć pieniędzy na opłacenie mieszkania oraz wiem że taki styl mieszkania mi odpowiada tzn. w spokoju, ciszy bez hałasowania, bez ograniczeń czasowych. Tym bardziej sam muszę zadbać o porządek (sprzątanie, gotowanie itd.) co sprawiło, że szybciej się usamodzielniłem.
W akademiku mieszkałem około tygodnia, nie podobało mi się. Ciężko więc obiektywnie i jednoznacznie ocenić co lepsze i bardziej opłacalne (nie tylko pod względem kosztów), ale to jak się kształtują ceny za akademik przeważa pod tym względem jedynie na korzyść mieszkania w domu studenckim. Jedynie, bo gdybym miał wybierać wybrałbym i tak mieszkanie
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
monte83
|
Wysłany: 2007-08-08, 09:19
|
|
|
jesli mieszkanie na stancji jest dla Ciebie usamodzielnieniem to super, tyle, ze w DS tez czasem sie sprzata |
|
|
|
|
 |
Misanth
Wydział: WBiNoZ
|
Wysłany: 2007-08-08, 09:32
|
|
|
| monte83 napisał/a: | jesli mieszkanie na stancji jest dla Ciebie usamodzielnieniem to super, tyle, ze w DS tez czasem sie sprzata |
nie wątpliwie i zgadzam się |
|
|
|
|
 |
Felix
Juventino per sempre

|
Wysłany: 2007-08-08, 12:16
|
|
|
Dywagacje w stylu lepsza piłka nożna czy siatkówka?
Każdemu podoba się co innego.
Dla mnie AK ma kilka plusów i minusów, tak samo jak mieszkanie w mieszkaniu kilka plusów i minusów. |
|
|
|
|
 |
monte83
|
Wysłany: 2007-08-08, 15:28
|
|
|
no pewnie, ze pilka |
|
|
|
|
 |
Pi_lp
Wydział: WF
|
Wysłany: 2008-07-16, 17:09
|
|
|
stancja i basta. mieszkalam w akademcu i mam dosc, Akademik to dobra opcja dla samotnych osob if you now what I mean:) mieszkam 10 minut od centrum za 250 zl (maly pokoj, bardzo maly - ale tylko moj), zapraszam kogo chce i na ile chce, bo mieszkam z kolegami z LO. Po incydencie w akademiku, kiedy pani kierowniczka nie zgodzila sie na nocleg mojej siostry, wyrazajac swoje niezadowolenie podniesionym glosem "a co to hotel?!" wynioslam sie. Własciciel mieszkania jest kulturalny i zawsze zapowiada swoje przyjscie, a nawet pyta czy moze przyjsc i czy ktos bedzie na stancji w tym czasie itp. ale to wszystko kwestia szczescia i dobrych znajomosci:) pees dziewczyny zawsze moga poszukac sobie chlopaka z mieszkaniem |
|
_________________ Biednemu zawsze wiatr w oczy. |
|
|
|
 |
kazag
www.okoczia.tk

|
Wysłany: 2008-07-16, 18:51
|
|
|
| Podsumowując, jedynym plusem akademika jest niski koszt (z tego co widze, to nawet o połowę...)? |
|
_________________ www.edukacyjnytorun.pl - wszystko o nauce i edukacji w Toruniu, bezpłatne ogłoszenia
www.okoczia.tk - wirtualne państwo, nowa odsłona!. |
|
|
|
 |
Alek
e^{\pi i}+1=0

|
Wysłany: 2008-07-16, 19:25
|
|
|
i, przynajmniej w Centrum, nie musisz sie klopotac myciem kuchni, kibla, przysznica. nie martwisz sie rachunkami za tv, internet, prad, gaz, wode, etc. mi tam duzo bardziej odpowiadal akademik. no i wkolo wszedzie full znajomych i kolegow, ktorzy zawsze pomoga, doradza a i wypic jest z kim no i blisko wszedzie |
|
|
|
|
 |
kazag
www.okoczia.tk

|
Wysłany: 2008-07-16, 22:01
|
|
|
| btw. ktoś może wie, od ilu pktów w tej punktacji za odległość i za dochód netto dostaje się akademik? jest sens składać o miejsce mając około 20-25 pktów? |
|
_________________ www.edukacyjnytorun.pl - wszystko o nauce i edukacji w Toruniu, bezpłatne ogłoszenia
www.okoczia.tk - wirtualne państwo, nowa odsłona!. |
|
|
|
 |
SzczwanaBestia

Wydział: WNP
|
Wysłany: 2008-07-16, 22:11
|
|
|
| czytając wasze wypowiedzi zaczynam wpadać w paranoję... wlaśnie się wybieram na UMK i szukam jakiegoś lokum...byłam pewna,że znajdę stancję,a z drugiej strony po raz pierwszy widzę plusy akademika... ;/ |
|
_________________ Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a twórcze tam gdzie chcą |
|
|
|
 |
|
|