UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Internet w akademikach
Autor Wiadomość
mała mi 

Wydział: WBiNoZ
Wysłany: 2009-10-27, 16:07   

no właśnie się okazało że mam
"problem z IP":byc może ktoś się pod moje IP podłącza? Czy to jest wogole możliwe??

hrod

Wysłany: 2009-10-28, 10:50   

Jest to możliwe i czasem mi się też tak robi.
Dla Visty: jeżeli masz koło zegarka ikonę sieci, to kliknij prawym z wybierz 'diagnozuj i napraw', jak nie masz, to w panelu sterowania znajdź centrum sieci i udostępniania, tam w menu po lewej jest taka opcja.
Dla XP: wejdź w panel sterowania, poszukaj połączeń sieciowych, tam powinno być jedno połączenie lokalne (może się inaczej nazywać lub może ich być więcej, ale to nie robi różnicy), kliknij prawym, wybierz wyłącz, potem włącz i powinno się IP zresetować.

makaron89 

Wydział: WNEiZ
Wysłany: 2009-10-29, 23:18   

mała mi napisał/a:
no właśnie się okazało że mam
"problem z IP":byc może ktoś się pod moje IP podłącza? Czy to jest wogole możliwe??

Nikt sie pod "Twoje IP" nie podłącza, gdyż takiego nie masz. IP jest zmienne. Zmienia się przy każdym restarcie komputera lub karty sieciowej.

inkwizycja 

Wydział: WPiA
Wysłany: 2009-10-30, 08:36   

Z tego, co sie orientuje, to IP w akademiku [i podczas logowania do eduroam] sie nie zmienia i jest przypisane do danego konta. Ale moge sie mylic, niech mnie ktos poprawi.

hrod

Wysłany: 2009-10-30, 10:16   

zazwyczaj się nie zmienia, ale jak się nowy komputer podłącza do sieci to dostaje IP i może to być IP komputera, który jest w danym momencie wyłączony. Ten wyłączony ma wtedy konflikt IP, albo dostaje nowe IP, które też może być w użyciu przez inny wyłączony komputer i w ten sposób zmieniają się IP w sieci. (taka jest moja teoria :] )

pushka 
absurdité

Wysłany: 2009-11-03, 14:21   

czyli jednym słowem, jak mi od ponad tygodnia wariuje internet i więcej go nie ma niż jest (dodam, że przez cały październik net śmigał jak ta lala), to teraz jedynym wyjściem jest notoryczny reset kompa? żeby mi pobierał nowe IP?
normalnie oszaleje z tym netem, putty mi się uruchamia, okno dialogowe jest otwarte, a internetu ani widu ani słychu. bleeeeee

pzdr!

MartaB 
Pyłek marny

Wysłany: 2009-11-03, 14:43   

Zrób śledztwo w akademiku kto z sąsiadów ma router i zlinczuj delikwenta. Bo to właśnie przez routery sieć pada.

Maćko 

Wydział: WFAiIS
Wysłany: 2009-11-25, 21:47   

witam

mam pewien problem

kiedy odejdę od kompa na dłuższą chwilę to przechodzi on w stan uśpienia i po tym jak wrócę i go "obudzę" to putty wywala error (dzieje się to za każdym razem)

"""
PuTTY Fatal Error

Network Error: Software caused connection abort
"""

Muszę wtedy zrestartować putty, bo nie ma internetu, a w oknie putty na górnej belce jest "(inactive)"
Mam Windows 7 x64, wolałbym nie rezygnować z trybu uśpienia

Proszę o pomoc

I jeszcze takie pytanie: czy powinienem łączyć się z router.akademiki.uni.torun.pl ? bo inni z tego co zauważyłem mają jakieś "tekla"

Da
Iluzoryczny Adept

Wydział: WMiI
Wysłany: 2009-11-26, 14:42   

MartaB napisał/a:
Bo to właśnie przez routery sieć pada.

Tak z czystej ciekawości - dlaczego?
hrod napisał/a:
zazwyczaj się nie zmienia, ale jak się nowy komputer podłącza do sieci to dostaje IP i może to być IP komputera, który jest w danym momencie wyłączony.

Zaznaczam, że nie korzystałem z sieci akademickiej, ale jeśli wszystko działa to nie zgodzę się z tym stwierdzeniem.
Normalnie system dynamicznego przyznawania adresów działa tak, że zapamiętuje konkretny komputer (kartę sieciową) i stara się zarezerwować mu na stałe jeden adres IP. Dopiero po dłuższym czasie jest on odbierany. To jednak nie musi być regułą, jednak jedna rzecz jest pewna - nie ma możliwości przyznania przez system IP, który już komuś został przyznany. Sądząc po popularności rozwiązania "ustawię sobie IP samemu" robi się bałagan, stąd może się się wydawać, że system sam przyznaje adresy będące w konflikcie.
Jeśli więc zachodzi konieczność ustawiania IP na stałe, to należy ustawić taki adres, jaki zazwyczaj się dostaje przy łączeniu automatycznym.

Maćko napisał/a:
kiedy odejdę od kompa na dłuższą chwilę to przechodzi on w stan uśpienia

Wyłączasz komputer (w sensie przestaje on pracować) i dziwisz się, że nie jest w stanie utrzymać połączenia? To tak jakbyś zgasił silnik w trakcie jazdy i dziwił się, że samochód nie przyspiesza.
Router czy teklka - łącz się z tym, co działa.

Maćko 

Wydział: WFAiIS
Wysłany: 2009-11-26, 18:03   

nie wyłączam... :P i nie przestaje pracować, cały czas działa, tylko, że w trybie uśpienia

MartaB 
Pyłek marny

Wysłany: 2009-11-26, 18:12   

Da napisał/a:
MartaB napisał/a:
Bo to właśnie przez routery sieć pada.

Tak z czystej ciekawości - dlaczego?

Hmmm zadajesz to pytanie złej osobie :D Generalnie chodzi o złe ustawienia w routerze, które powodują konflikt i przez to net nie działa. Szczegółów niestety nie znam.

hrod

Wysłany: 2009-11-27, 00:15   

Cytat:
Uśpienie jest trybem oszczędzania energii. Uśpienie powoduje zapisanie wszystkich otwartych dokumentów i programów oraz umożliwia wznowienie przez komputer działania w trybie pełnego poboru energii (zwykle w kilka sekund), jeśli użytkownik chce szybko wznowić pracę. Przełączenie komputera w tryb uśpienia jest podobne do wstrzymania odtwarzania w odtwarzaczu DVD: komputer natychmiast wstrzymuje wszystkie działające programy i jest gotowy do ich ponownego uruchomienia, gdy tylko użytkownik będzie chciał wznowić pracę.

MagicWojtek 

Wydział: WBiNoZ
Wysłany: 2010-01-27, 16:01   

a ja mam pytanie
jak ustawić router w akademiku,aby nie było z nim problemów??
router TP-Link TL-WR340G.

Odpowiedz do tematu