UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Ceny akademików
Autor Wiadomość
_Anka_

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2009-03-06, 11:28   

Może w końcu do samorządu dotrze, że jego działania nie cieszą sie ani poparciem ani popularnością. Nie wychodzą do ludzi, nie reklamują konsultacji. Tak samo dziwił się jeden z profesorów- że do kolegium elektorskiego było 20% frekwencji w wyborach. Fajnie, ale mało kto o nich wiedział. Reklama i PR to podstawa. Jakaś forma komunikacji społecznej. I sorry bardzo, ale forum UMKC to naprawdę niezbyt szanowane miejsce do wykonywania takich badań i sondaży. Nie powiecie mi chyba że nikogo z socjologii nie ma w samorządzie. A gdzie ankiety? Gdzie próba? UMKC to przecież zawężanie grupy respondowanych do naprawdę niewielkiego odsetku studentów.

Każdy wie, że do samorządu UMK kandydują osoby specyficzne- takie co lubią być na świeczniku, porządzić się i chcą się dostać na studia doktoranckie. Ja po prostu na nie nie głosuję. Arogancja samorządu doprowadza mnie do szału. Do dziś nie doczekałam się odpowiedzi od samorządu na maila w sprawie przenosin IHiA- w końcu samorząd jako ciało przedstawicielskie powinien się jakoś do tego ustosunkować. Wolą zajmować się tak istotnymi sprawami jak wybory miss.

Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wydział: WMiI
Wysłany: 2009-03-06, 11:53   

z calym szacunkiem. ale gdzie ma byc ten PR i reklama jak nie na stronach samorzadu umk i najwiekszym forum uniwersyteckim?
gdyby samorzad zaczal wydawac kase na reklamy w gazetach czy bilbordy pod ktore wydawaliby kase na wynajecie przestrzeni, to juz sobie wyobrazam wrzask mlodych czerwonych ze wscieklosci socjalistow, ze samorzad wydaje kupe kasy na reklame wyborow! skandal! przeciez jak ktos bedzie chcial glosowac to se pojdzie i sie sam zainteresuje - wejdzie na stronke... itp.
i tak w kolko.

Grono

kazag 
www.okoczia.tk

Wydział: WPiA
Wysłany: 2009-03-06, 17:20   

Ja proponowałbym młodym socjalistom, aby zadbali o swój PR. Nie odpisywanie na maile od mediów z prośba o kontakt wcale nie sprzyja budowaniu pozytywnego wizerunku. Ale to tak nawiasem mówiąc.

Problem w tym, że faktycznie umkc.pl to dość wąska grupa osób. Może jednak warto zainteresować się promocją umkc.pl?

imerr 
gospodarz forum

Wysłany: 2009-03-07, 14:04   

Promujemy umkc na ile potrafimy i pozwalają nam czas i środki :]

Zresztą przypominam, że informacja była również na stronie samorządu: http://www.samorzad.umk.p...show_all&no=123

Wiechu 

Wydział: WBiNoZ
Ostrzeżeń:
 1/4/5
Wysłany: 2009-03-07, 14:58   

Cytat:

Zaglądam na uniwersyteckie forum. 25 listopada samorząd przedstawił tu planowane zmiany. Pierwsze odpowiedzi pojawiły się w grudniu. W dyskusji wzięło udział kilka osób. Brak radykalnych sprzeciwów. - Studenci nie czytają strony samorządu - tłumaczy Gavlas. - My robiliśmy w lutym spotkania w akademikach.

sorry, ale to jest niepoważne :] czy studenci UMK mają obowiązek rejestracji na forum :hmmm: ? Nasza społeczność, która regularnie korzysta z serwisu, liczy sobie kilkadziesiąt osób, co stanowi zaledwie niewielki procent ogólnej liczby studentów UMK.
Według mnie decyzja o podniesieniu kosztów powinna zapaść po zakończeniu zeszłego roku akademickiego bądź obecnego. W trakcie gry nie powinno się zmieniać zasad.

_Anka_

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2009-03-07, 15:12   

Ile osób zagląda na stronę samorządu, sorry. Jest tak samo niepopularna jak i sam samorząd.

Tylko na umk prawo działa wstecz. Podpisując się pod przysięgą studencką podpisujemy glejt, że bedziemy przestrzegali regulaminu UMK. Tylko że ten regulamin zmienia się co rok.

Absurd.

Bushmenka 
Dusza obłąkana

Wydział: WF
Wysłany: 2009-03-07, 17:43   

1. przeniosłam wypowiedzi do tego tematu, bo jest adekwatny.
2. UMKC nie jest związane z uczelnią w sposób organiczny, nie jest także jej tubą. zdanie usera, to zdanie usera nie UMK.
3. _Anka_ nie wiem czy wiesz, ale samorząd= oficjalny głos studentów. lekceważysz samorząd? lekceważysz daną Ci możliwość wpływania na kształt uczelni (ogólnie). mam wrażenie, że
a) po prostu łatwiej jest zwalać własną niewiedzę i brak chęci doinformowania się na innych. O negocjacjach ws podwyżek nikt nie pisał na tablicach wydziałowych, bo to nie działka samorządu wnh, wh, czy wmii.
b) buntownicy 'po fakcie' są strasznie modni- och i ach, takie indywidualności. jak trzeba podjąć decyzję/ pomóc w ustaleniu kształtu porozumienia to ich nie ma. krytyka negatywna to najprostsza rzecz na świecie.
c) jedynym szanowanym miejscem jest Twoja skrzynka pocztowa i tam chciałabyś dostawać wszelkie relacje/ sprawozdania. a okazuję się że samorząd po to ma swoją stronę, żeby umieszczać na niej informacje.
nie mówię, że samorząd jest cudowny i wspaniały, a reszta studentów może się schować, ale skoro krytyka jest przesadna, to niech i obrona nie mówi szeptem :]

o planach podniesienia cen akademiku wiedziałam z trzech różnych źródeł (nie, żaden z moich znajomych/ znajomy znajomej/go nie jest w samorządzie) i zdaję sobie sprawę, że są ekonomiczne przesłanki, by opłaty poszły w górę.

4. Wiechu rozumiem, że umknęła Ci zmiana rektora. nowy przed zaprzysiężeniem nie mógł podjąć żadnej decyzji, stary postanowił nie psuć sobie pr (ewentualnie stwierdził, ze to już nie jego problem).

"Musi pomyśleć (...) A to zawsze martwi. Zwłaszcza nieprzyzwyczajonych."

Hubcio

Wysłany: 2010-05-24, 22:04   

Witam,
w związku z ciągłym wzrostem cen m.in. energii, chcielibyśmy- jako Samorząd Studencki- poznać Wasze pomysły na możliwe oszczędności w akademikach (oszczędności energii, wody, w administracji, sprzątania itd.) Jeżeli okazałyby się trafne i możliwe do wprowadzenia mogłyby doprowadzić do obniżenia kosztów utrzymania akademików, a co za tym idzie, ich cen.
Czekamy na Wasze pomysły.
Pozdrawiam.

And...always look on the bright side of life...
Always look on the light side of life..."

icelandlover 

Wydział: WPiSM
Wysłany: 2010-05-29, 20:40   

tak jak w Trójce zrobili- wykręcić uchwyty od słuchawek prysznicowych żeby krócej woda się lała.
a poza tym skręcić trochę zawór- woda wolniej leci i się jej mniej marnuje.

arktoz 
..........

Wydział: WBiNoZ
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2010-05-29, 22:04   

Żeby oszczędzać to trzeba najpierw inwestować, wiec to mało realne.
No chyba że się zastosuje metody binozu i wykręci kurki z 50% kranów.

madziairm 
WNH/WSzP

Wysłany: 2010-05-30, 12:21   

A może w przedsionkach/aneksach czy takich innych mscach fotokomórki do światła? Bo potrafi się w niektórych miejscach całą dobę świecić. A poza tym, wiem że to brzmi banalnie, ale głupie korki do zlewów w kuchni, można by nie myć wtedy pod bieżącą wodą naczyń. Sama w sumie nie wiem, to zależy też w głównej mierze od nastawienia i zakorzenionych nawyków u ludzi. Jedni myjąc zęby zakręcają wodę, u innych leci cały czas.

MariaM. 
pani prezes

Wydział: WPiSM
Wysłany: 2010-05-30, 14:09   

Możnaby przyjrzeć się sprawie pań sprzątających. O ile wiem, zatrudnione są one na cały etat, natomiast ich praca na pewno nie zajmuje 8 godzin dziennie. Najczęściej pracują po 3-4 godziny i resztę czasu spędzają " u siebie". Legenda rośnie wokół sprzątaczek z ds3, które w godzinach pracy spotkać można w lumpeksach na Mickiewicza, a łazienki na niektórych piętrach myte są co 4-5 dni... Może warto wynająć zewnętrzną firmę, która będzie przychodzić, robić co ma zrobić przez te 3-4 godziny i wyjdzie taniej, niż utrzymywanie tak dużej ilości pracowników na etacie?

- ze skrajności w skrajność, z nieba do podziemia -

Grono

makaron89 

Wydział: WNEiZ
Wysłany: 2010-06-19, 12:17   

madziairm napisał/a:
A może w przedsionkach/aneksach czy takich innych mscach fotokomórki do światła? Bo potrafi się w niektórych miejscach całą dobę świecić. A poza tym, wiem że to brzmi banalnie, ale głupie korki do zlewów w kuchni, można by nie myć wtedy pod bieżącą wodą naczyń. Sama w sumie nie wiem, to zależy też w głównej mierze od nastawienia i zakorzenionych nawyków u ludzi. Jedni myjąc zęby zakręcają wodę, u innych leci cały czas.

na moim korytarzu pomysł z fotokomórkami nie przejdzie - na całym korytarzu działają tylko 2 jarzeniówki;]

tak jak ktos napisał. Najpierw trzeba zainwestować by oszczędzać;)

Na poważnie.
Moim zdaniem dużą część energii pochłaniają lodówki. Większość osób korzysta z starych, wysłużonych MIŃSKÓW.
Nowe lodówki dysponują klasą energetyczną AAA, są cichsze i zdecydowanie bardziej szczelne od starych. Dlatego jestem zdania, że uczelnia powinna wyposażyć pokoje w lodówki. Ta inwestycja na pewno zwróciłaby się poprzez obniżenie rachunków za energię elektryczną.

ina88

Wysłany: 2010-06-20, 12:00   

MariaM. napisał/a:
Legenda rośnie wokół sprzątaczek z ds3, które w godzinach pracy spotkać można w lumpeksach na Mickiewicza, a łazienki na niektórych piętrach myte są co 4-5 dni...

Tak, ds3 pod tym względem wymiata... A jak z kosza na śmieci w łazience już się wysypuje, to sprzątaczka śmieci upycha, żeby więcej się zmieściło....

Hubcio

Wysłany: 2010-06-24, 20:37   

Witam,
pewnie dotarły Was słuchy, że planowane są podwyżki cen akademików i tak, to niestety prawda.

Jesteśmy po wstępnych rozmowach z władzami uczelni oraz kierownictwem akademików. Na pierwszą propozycję cen akademików nie zgodziliśmy się (zbyt wysoka była) i przekazano Nam nową, "korzystniejszą" propozycję cen akademików. Jeśli ceny pójdą w górę, to chcemy żeby nastąpiło to w październiku, a informacja o tym pojawiła się w miarę szybko, żeby Ci którzy dostali miejsce w akademiku np. jeśli obliczą, że taniej im wyjdzie mieszkanie to mogli zrezygnować z DSu. Jeśli chodzi o ceny propozycja jest taka:

POKOJE TRZYOSOBOWE

Osiedle Bielany- 240 zł- wzrost o 15 zł
Osiedle Centrum- 225 zł- ta sama cena

POKOJE DWUOSOBOWE

I kat.(ds 10,11)- 280 zł- wzrost o 10 zł
II kat.(ds 3,5,7,8,9,12)- 270 zł- wzrost o 10 zł
Pozostałe- 255 zł- wzrost o 10 zł

POKOJE JEDNOOSOBOWE

I kat. Socrates- 450 zł- ta sama cena
II kat. (ds 3,5,10,11)- ta sama cena
Pozostałe- 330 zł- wzrost 30 zł

Takie podwyżki pozwolą na uniknięcie podwyżek w ciągu roku.
Wzrosty cen spowodowane są oczywiście podwyżkami cen mediów oraz inwestycji m.in. remonty ds 7 i ds 8 +termoizolacja tych akademików.

Jeśli chodzi o Nasze, jako Samorządu wstępne stanowisko.
Niestety jednak, nie unikniemy podwyżek, a liczyliśmy na to :/
Jeśli od października ceny nie wzrosną o trochę, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że trzeba będzie zrobić podwyżki od stycznia, co wiadomo nie jest dobrym rozwiązaniem.
Dalej, (tak na świeżo bo dziś dostaliśmy po rozmowie takie propozycje) będziemy się starali o przeniesienie ds 7 i ds 12 przy pokojach "dwójkach" do kat. pozostałe. Owszem 7mka będzie remontowana, ale tylko w połowie, a ds 12 jednak chyba nie ma porównania np lokalowo do ds8. Więc cena nie będzie do końca adekwatna.

Więc teraz proszę Was o zabranie głosu, co o tym myślicie, piszcie, opiniujcie, komentujcie etc.

Hubert Pińczak
Przewodniczący Samorządu Studenckiego

And...always look on the bright side of life...
Always look on the light side of life..."

Odpowiedz do tematu