UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Stypendium socjalne..
Autor Wiadomość
martnaki

Wysłany: 2008-09-23, 22:02   Stypendium socjalne..

Mam pytanko dotyczące zaświadczenia z zakładu pracy mojego męża , za jaki okres zakład pracy ma wystawić zaswiadczenie o zarobkach? tylko z trzech ostatnich miesięcy ? czy dochód od poczatku tego roku? poprostu chciałabym sie upewnić.

BIGOS

Wysłany: 2008-09-23, 23:21   

Z tego co wiem to zarobek potrzebny do stypendium uzyskuje się od urzędu skarbowego- oni podaja cały zeszłoroczny zarobek każdego członka rodziny przebywającego w gospodarstwie domowym.

ggosia6 

Wydział: WMiI
Wysłany: 2008-09-25, 15:32   

Niestety znowu biurokracja... ale jeżeli chcesz nie wliczać rodziców do rodziny, to jeszcze potrzebujesz jakiś dokument świadczący o zatrudnieniu męża w roku 2008 np. umowa o prace i być może zaświadczenie od dochodach takie jak do banku... Ale to chyba nieistotne ważny jest papier

albert

Wysłany: 2008-09-26, 18:03   

zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, ale jest to głęboki temat i potrzeba więcej szczegółów np. od kiedy tam pracuje i jak długo, czy zmieniał pracę i kiedy itd........

sgu

Wysłany: 2008-09-29, 15:13   

Czy podane są już progi dochodów od których przyznawane będą stypendia? Czy są takie jak za rok 2007/208?

albert

Wysłany: 2008-09-29, 17:50   

Dochód uprawniający do ubiegania się o świadczenia pomocy materialnej dla studentów w roku akademickim 2008/2009
26 sierpnia 2008 r.
W roku akademickim 2008/2009 obowiązywać będą dotychczasowe progi dochodu uprawniające do ubiegania się o stypendium socjalne, stypendium na wyżywienie oraz stypendium mieszkaniowe.

Prawo do ubiegania się o ww. świadczenia mają wszyscy studenci, których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 351 zł netto miesięcznie.
Prawo do ubiegania się o świadczenia mogą mieć również studenci, których dochód przekracza 351 zł, jeżeli rektor w porozumieniu z samorządem studenckim określą wyższy próg dochodu - maksymalnie może to być 572 zł netto na osobę w rodzinie studenta.
Podstawa prawna:
art. 179 ust. 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365 z późn. zm.)

[ Dodano: 2008-09-29, 17:51 ]
oznacza to że studenci z dochodem do 351zł śpią spokojnie, a studenci z dochodem do 572zł powinni też spać spokojnie :P

Dochód z gospodarstwa rolnego obowiązujący w roku akademickim 2008/2009
25 września 2008 r.
Zgodnie z Obwieszczeniem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 22 września 2008 r. przeciętny dochód z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2007 r. wynosił 2220 zł (jest to dochód roczny).
Dochód ten obowiązuje przy ustalaniu miesięcznej wysokości dochodu na osobę w rodzinie studenta przy przyznawaniu stypendium socjalnego, stypendium na wyżywienie i stypendium mieszkaniowego - na podstawie art. 179 ust. 7 ustawy z dnia 27 lipca 2005r. - Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365, z późn. zm.).

Łukasz

Wysłany: 2008-09-29, 17:59   

Czy socjalne przysługuje przy powtarzaniu roku?

bodzenka 

Wydział: WPiA
Wysłany: 2008-09-29, 18:52   

Żartujesz sobie chyba? Toć te pieniądze dostaje się po to żeby studiować, a nie udawać że sie studiuje...

Łukasz

Wysłany: 2008-09-29, 19:07   

Poczekam na odpowiedź kogoś poważnego.

ggosia6 

Wysłany: 2008-09-29, 20:07   

Stypendium socjalne przysługuje (o ile spełnia kryteria dochodowe, oczywiście) studentowi także, gdy powtarza rok/semestr
Ważne jest to, że jest się studentem...

A do pana post wyżej to muszę cię niemile zaskoczyć na uczelniach prywatnych tez mają stypendium socjalne a oni tym bardziej udają że studiują, niezły biznes nie?

bodzenka 

Wysłany: 2008-09-29, 21:48   

ggosia6 napisał/a:
Stypendium socjalne przysługuje (o ile spełnia kryteria dochodowe, oczywiście) studentowi także, gdy powtarza rok/semestr
Ważne jest to, że jest się studentem...

W regulaminie przyznawania pomocy materialnej jest na ten temat coś wyraźnie napisane:
Cytat:
§ 10
1. Student traci prawo do otrzymywania świadczenia:
a) w roku lub w semestrze, który powtarza, z zastrzeżeniem przepisu § 11

Cytat:
§ 11
Student może zachować prawo do otrzymywania świadczenia w okresie urlopu lub
powtarzania roku albo semestru w przypadku:
a) długotrwałej choroby,
b) urodzenia dziecka,
c) w innych szczególnie uzasadnionych przypadkach.

Wiec jesli ktoś powtarza rok to nie otrzyma stypendium

P.S. Łukasz - dalej twierdzisz, że jestem niepoważna?
ggosia6 - pani a nie pana :P

albert

Wysłany: 2008-09-29, 23:36   

@bodzenka

piszesz bzdury, ;)
cytujesz stary regulamin :P

Cytat:
§ 10
a) w okresie przebywania na urlopie dziekańskim, z zastrzeżeniem przepisu § 11,
b) z chwilą skreślenia z listy studentów,
c) nie spełnił obowiązku, o którym mowa w § 21,
d) gdy został zawieszony w prawach studenta,
e) w przypadku stwierdzenia korzystania z pomocy materialnej na podstawie nieprawdziwych
danych.

student traci prawo do stypy tylko w czasie urlopu okolicznościowego,

istnieje również takie ograniczenie:
stypendium socjalne na studiach licencjackich można pobierać maksymalnie przez okres 4 lat.

A co Ciekawe bodzenka jest przyszłym Prawnikiem w co wątpię :P

bodzenka 

Wysłany: 2008-09-30, 09:06   

Cytuje regulamin dostępny na stronie samorządu:
http://www.samorzad.umk.pl/oks/regulamin.pdf

Cytat:
§ 10
a) w roku lub w semestrze, który powtarza, z zastrzeżeniem przepisu § 11,
b) w okresie przebywania na urlopie dziekańskim, z zastrzeżeniem przepisu § 11,
c) z chwilą skreślenia z listy studentów,
d) nie spełnił obowiązku, o którym mowa w § 21,
e) gdy został zawieszony w prawach studenta,
f) po orzeczeniu kary prawomocnym orzeczeniem komisji dyscyplinarnej,
g) w wyniku prawomocnego orzeczenia sądu skazującego za przestępstwo popełnione
z winy umyślnej,
h) w przypadku stwierdzenia korzystania z pomocy materialnej na podstawie
nieprawdziwych danych.

Powołuję się na to co jest na stronie, której chyba można wierzyć :P Jeśli albert jesteś z samorządu, to byście umieścili aktualny regulamin :P

P.S. I tak dalej uważam, że danie stypendium komuś kto powtarza rok jest z lekka przegięciem, jeśli komuś uczyć się nie chciało :>

albert

Wysłany: 2008-09-30, 09:21   

po 1. sorki ale bardzo się mylisz
2. szukaj na stronach umk!!! nie samorządu!!! może znajdziesz, a tak w ogóle to chyba istnieje w Twoim regulaminie adnotacja na który to jest rok akademicki, co roku jest "nowy regulamin"

Cytat:
P.S. I tak dalej uważam, że danie stypendium komuś kto powtarza rok jest z lekka przegięciem, jeśli komuś uczyć się nie chciało

po 3 jesteś ........ i nie rozumiesz wielu rzeczy, a przegięciem jest tylko to że studiujesz na WPiA i że w ogóle studiujesz!!!!!!!!!! :P
Powtarzałeś kiedyś rok (ja nie powtarzałem), znałem wiele osób które powtarzały rok i to z różnych powodów, była kiedyś furtka poprzez § 11 ale różne wydziały to różnie interpretowały!!! a teraz jest bynajmniej równo..... i zgodnie z ustawą o szkolnictwie wyższym. To nie jest stypendium naukowe zależne od ocen!!! To jest stypendium socjalne i każdy ma prawo powtarzać rok, a dla biednej osoby byłby to koniec studiów.
Jeżeli ktoś studiuje tylko dla "stypy" to dziekan ma prawo wyrzucić takiego studenta!!!

ggosia6 

Wysłany: 2008-09-30, 09:32   

Prawnikem nie jestem ale ostatnio zainteresowałam się tematem stypendium socjalnego ...
Kwestię te reguluje prawo o szkolnictwie wyższym... a nie uczelnia
Nie myślałam , że taką burzę wywoła ten temat....
Najczęściej zadawane pytania odnośnie pomocy materialnej dla studentów
http://www.nauka.gov.pl/m...out=2&page=text
punkt 8

Ja nie mam nic przeciwko temu, żeby ktoś kto powtarza rok/semestr dostawal stypendum socjalne, jeżeli rzeczywiście nie ma za co żyć ...
A najbardziej denerwuja mnie osoby ktore sa biedne tylko na papierku...

Odpowiedz do tematu