|
|
|
|
problem z wyborem między socjologią a kulturoznawstwem |
| Autor |
Wiadomość |
Agnes

|
Wysłany: 2008-07-22, 16:09 problem z wyborem między socjologią a kulturoznawstwem
|
|
|
Witam !
Dostałam się na socjologię ogólną (dzienne) w drugiej turze, wcześniej dostałam się już na kulturoznawstwo. Zależało mi na obu tych kierunkach, by się dostać no i stało się ^^. Tylko mam teraz poważny problem co tu wybrać. Nie uczestniczyłam w wykładach na żadnym z tych kierunków więc baaaardzo ciężko powiedzieć co mi się bardziej będzie podobać.
Czytałam odpowiedzi w tematach z pytaniami "jak wam się studiuje", innym się podoba, inni mają pewne obiekcje, wiadomo. Jednak chciałabym się zapytać: gdybyście byli na moim miejscu i bylibyście zainteresowani zarówno socjologią jak i kulturoznawstwem to co byście wybrali? Ponoć po i jednym i po drugim i tak cięzko z pracą, więc patrze pod kątem tego co by było ciekawsze, z czego więcej wyniosę.
Cięzko wybrać,a tym bardziej ciężko komuś doradzać, ale jako studenci socjologii podajcie mi prosze argumenty przemawiające za wybraniem socjologii W razie czego będzie na Was Hehe, żartuje, w razie czego sama będe sobie winna
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
asieńkaaaa4
Rewelacja......;):)

Wydział: WH
|
|
|
|
 |
martach
marta
|
Wysłany: 2008-07-23, 22:15
|
|
|
| Wszystko tylko nie socjologia!! Pół roku tam wytrzymałam. Wybierz kulturoznawstwo- sama bym na to poszła ale studiuje już filozofię i romanistykę, a doba ma tylko niecałe 24 godziny, niestety. |
|
|
|
|
 |
Agnes

|
Wysłany: 2008-07-24, 14:28
|
|
|
| Ale podzielone zdania xD Martach aż tak tragicznie było?? |
|
|
|
|
 |
asieńkaaaa4
Rewelacja......;):)

|
|
|
|
 |
magnolia
|
Wysłany: 2008-07-25, 11:02
|
|
|
jak widać, co osoba, to inna opinia, nie możesz się tak po prostu zdać się na opinie innych. ja widzę i zalety i wady w obu kierunkach. studiowałam socjologię i chodziłam na parę zajęć z kulturoznawstwa (w ramach MISHu) i mogę powiedzieć, że:
na socjologii jest duża samodzielność w układaniu własnego planu zajęć i ścieżki rozwoju, co pozwala i na rozwijanie faktycznie tego, co Cię interesuje i na w miarę elastyczne plany zajęć, co się przydaje, gdy studiuje się dodatkowy kierunek.
na socjologii jest dużo ciekawych zajęć, szczególnie tych autorskich, ale trzeba bardzo uważać na prowadzących. wbrew pozorom nie jest łatwo i przyjemnie zaliczać. jeśli nie chce się tylko przeźliznąć się przez studia, trzeba być bardzo aktywnym, dociekliwym, oczytanym, co wymaga sporo czytania, a więc czasu. można także trochę się przeliczyć z właśnymi siłami, gdy się weźmie dużo zajęć (szczególnie takich, które każą czytać spore teksty) w jednym semestrze. tu najważniejsze jest więc analiza aneksu i programów poszczególnych zajęć.
kulturoznawstwo na umk wyłoniło się z polonistyki i to widać w programie. jest kilku ciekawych młodych naukowców, więc niektóre zajęcia mogą być inspirujące, jednak to młody kierunek, jest jeszcze trochę chaos organizacyjny, trochę brak w miarę spójnego programu studiów itp. ale grupa nie jest duża, można szybk się poznań i zaprzyjaźnić, choć spora część to studenci także innych kierunków.
to takie moje spostrzeżenia. nie będę doradzać, co lepiej wybrać, możesz wziąć jeden, a drugi zacząć za rok itp. pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
 |
martach
marta
|
Wysłany: 2008-07-25, 14:52
|
|
|
| Ja też chodziłam na kilka zajęć z kulturoznawstwa i bardzo ciekawe są na przykład ćwiczenia z teorii filmu. Na roku jest niewiele osób więc szybko można się zintegrować. Socjologia nie przypadła mi do gustu- po prostu spodziewałam się czegoś innego, ciekawszego. Za dużo wkuwania regułek, za mało mało myślenia- takie jest moje zdanie. Z drugiej strony, miałam przyjemność uczęszczać na świetne kursy- właśnie na socjologii tj. socjologia religii, socjologia moralności, antropologia kultury i jeszcze parę innych. Zgodzę się z magnolią, że warto wziąć jeden, a na drugim roku zacząć drugi kierunek. Połączenie socjologii i kulturoznawstwa to całkiem niezły pomysł. |
|
|
|
|
 |
Agnes

|
Wysłany: 2008-08-30, 15:00
|
|
|
Jak zalicze 1 rok socjologii to pokombinuje, zeby wziąć drugi kierunek