UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przeniesienie na umk ?
Autor Wiadomość
Tomekuw 

Wysłany: 2009-12-23, 13:38   Przeniesienie na umk ?

Witam

Aktualnie studiuję socjologią na I roku na uw. I cóż, niestety przerasta mnie trochę ilość przedmiotów matematycznych :/ Głównie chodzi o statystykę, która w chwili obecnej wydaje mi się nie do przeskoczenia. Sam przedmiot, to co robimy na zajęciach, kartkówki, choć są (przynajmniej dla mnie, typowego "humanisty") bardzo trudne to jeszcze wydawały się do przejścia. Natomiast egzamin to dla mnie zagadka nie mniejsza niż powstanie wszechświata. Punkty są liczone w jakiś zupełnie niezrozumiały sposób i jest to chyba przeszkoda nie do przeskoczenia. Do tego dochodzą również inne ciekawe przedmioty takie jak demografia (na II roku) czy analiza danych zastanych. Jak to jest u was na UMK? Czy socjologia to też niemalże "ścisłe" studia ze statystyką nie do przeskoczenia dla przeciętnego humanisty ? Szczerze nie spodziewałem się takiej ilości matematyki na tym kierunku. Spodziewałem się tej sławetnej statystyki ale nie w takiej ilości i ,że będzie tak potwornie ciężka. Zastanawiam się nad przeniesieniem na II rok na inny uniwersytet i tutaj chciałem zadać pytanie jakie są warunki ? I proszę nie odsyłajcie mnie do regulaminu bo go widziałem, chciałem natomiast zapytać czy jest tu ktoś kto przez to przeszedł, jak to wygląda w praktyce? Czy dopuszczalne są warunki przy przeniesieniu ? Poza tymi tragicznymi typowo matematycznymi przedmiotami studia są interesujące i wiem, że chcę je skończyć tylko obawiam się, że statystyka, demografia, analiza danych (pfu) itp mogą mi to skutecznie utrudnić... Proszę bardzo o odpowiedzi i z góry dziękuję :)

_renatkie_

Wysłany: 2010-02-20, 23:45   

typowy humanista jest rozwinięty wszechstronnie podobno.
no cóż, może wszystko jest do zmiany.
a takie przedmioty są na każdej socjologii raczej ;P

Odpowiedz do tematu