|
|
|
Przesunięty przez: sUk 2007-08-28, 13:47 |
Pierwszy rok matematyki |
| Autor |
Wiadomość |
Kuki
Wydział: WMiI
|
Wysłany: 2006-08-22, 21:25 Pierwszy rok matematyki
|
|
|
Klaniam sie Wszystkim nisko
Zaliczylem pierwszy rok matematyki na UWM, ale z pewnych powodow przenosze sie na UMK, od razu na rok drugi.
Problem moj jest nastepujacy - na UWM mialem nieco mniej godzin z wiekszosci przedmiotow, niz godzin takich ma przecietny student UMK. W zwiazku z tym, powinienem spodziewac sie, ze bede musial nieco materialu nadrobic (nie wspominajac juz o przedmiocie matematyka dyskretna, ktory zaliczyc bede musial w calosci). Wolalbym wiedziec, jaki material nadrobic powinienem. W zwiazku z tym, uprzejmie blagam tu obecnych, a mogacych udzielic mi takiej pomocy, o przedstawienie w skrocie (w punktach, w rownowaznikach zdan, czy jak kto woli) zakresu materialu, ktory studentom pierwszego roku studiow licencjackich, kierunek matematyka (specjalnosc ogolna) wpaja sie na UMK na przedmiotach nastepujacych (ze szczegolnym naciskiem na przedmiot drugi, jako bardziej przerazajacy):
* algebra liniowa
* analiza
Bylbym rowniez wdzieczny wrecz niezmiernie, gdyby ktos chocby krociutko przedstawil mi, co robi sie na matematyce elementarnej (ten przedmiot mnie zaskoczyl bardzo swoja obecnoscia i jestem wobec niego - mimo elementarnosci w nazwie - niezwykle podejrzliwy). |
|
|
|
|
 |
cstefan
|
Wysłany: 2006-08-24, 10:44
|
|
|
Nie mam zbyt wiele czasu więc pokrótce:
Analiza - zależy który profesor. U profesora Górniewicza na początek ciągi, szeregi, granice, później wyabstahowanie tego do przestrzeni metrycznych. Następnie pochodna, całka, ciągi i szeregi funkcyjne, szeregi Taylora, Fouriera. A najlepiej wziąść jego ksiązkę do ręki - "Analiza matematyczna dla fizyków I" - wszystko oprócz dodatków i rachunku różniczkowego w przestrzeniach Banacha (moze trchę mniej dokładnie niż tam jest) - to miałem na pierwszym roku i dużo z mojej nauki była oparta na tym. Profesor Kryszewski z tego co wiem to nie wprowadza przestrzeni metrycznych i bardziej się skupia na pozostałych rzeczach, a zdaje się, że jakby co to trafisz do niego. Dokładniej nie powiem bo nie miałem z nim do czynienia.
Algebra liniowa z geometrią - już mi trochę wyleciało z pamięci, ale to co pamiętam - trochę geometrii, podstawy ciał, pierścieni, grup, trochę o liczbach zespolonych, liniowośc, przestrzenie liniowe, przekształcenia liniowe, wektory ortgonalne, ortonormalne, itd, układy równań linowych od najprostszych do m równań o n zmiennych, macierze, wyznaczniki (wcześniej permutacje) na koniec izometrie, ale pewnie coś pominąłem i napewno inna kolejność.
| Cytat: | | Bylbym rowniez wdzieczny wrecz niezmiernie, gdyby ktos chocby krociutko przedstawil mi, co robi sie na matematyce elementarnej (ten przedmiot mnie zaskoczyl bardzo swoja obecnoscia i jestem wobec niego - mimo elementarnosci w nazwie - niezwykle podejrzliwy). |
Też jestem ciekaw. Jeżeli chodziło ci o matematykę dyskretną to google posłuży pomocą. Jeżeli chodziło ci o Wstęp do matematyki to jak nazwia wskazuje są to podstawy - trochę teorii mnogości, relacje, liczby kardynalne, uporządkowanie. A moze chodziło ci o coś innego? |
|
_________________ http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja1.swf
http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf |
|
|
|
 |
Kuki
|
Wysłany: 2006-08-24, 19:51
|
|
|
Dziekuje bardzo. Troszke bede sobie musial poczytac. Akurat o "dziwnych" pochodnych w przestrzeniach Banacha mialem, ale za to na przyklad takie szeregi, zwlaszcza funkcyjne, to tylko po lebkach. Hmm.. to prof. Kryszewski wprowadza pewnie te rozne przyjemne uogolnienia do przestrzeni roznorakich na drugim roku.
| cstefan napisał/a: | | Następnie pochodna, całka |
Ale calka Riemanna i calka nieoznaczona takich "zwyklych" rzeczywistych funkcyj? Czy Lebesgue'a tez byla wprowadzona? U nas pod koniec roku wykladowca zaczal ja wprowadzac, ale nie skonczyl.
Z algiebry to z tego co wymieniles bedzie trzeba bedzie poznac "wektory ortgonalne, ortonormalne, itd" (zwlaszcza to "itd" mnie ciekawi :wink:) i izometrie. A funkcjonaly (wielo)liniowe, przestrzenie sprzezone byly moze?
| cstefan napisał/a: | | Jeżeli chodziło ci o Wstęp do matematyki to jak nazwia wskazuje są to podstawy - trochę teorii mnogości, relacje, liczby kardynalne, uporządkowanie. A moze chodziło ci o coś innego? |
Chodzilo mi o przedmiot o nazwie brzmiacej dokladnie: "matematyka elementarna". Jest on wymieniony tutaj: http://www.mat.uni.torun....1st_ogolna.pdf. Ale skoro tez nic nie wiesz, to moze ten przedmiot istnieje tylko w owym pdfie.
Dzieki jeszcze raz |
|
|
|
|
 |
pavl0
|
Wysłany: 2006-08-24, 21:10
|
|
|
| matematyka elementarna to jakis dziwny wynalazek ktorego jeszcze nie bylo rok temu wiec moze cie ominie |
|
|
|
|
 |
Kuki
|
Wysłany: 2006-08-24, 21:46
|
|
|
| Z mojej rozmowy z dziekanem wynikalo, ze ominie. Ale interesowalo mnie szto eta za cudo. |
|
|
|
|
 |
Tomasz M.
|
Wysłany: 2006-09-16, 19:27
|
|
|
| Ja mialem analize i u prof.Gorniewicza i u prof.Kryszewskiego. Material wykladany jest praktycznie ten sam. Przestrzenie metryczne sa u prof.Kryszewskiego cstefanie!!! |
|
|
|
|
 |
cstefan
|
Wysłany: 2006-09-17, 18:15
|
|
|
| Kuki napisał/a: | | Ale calka Riemanna i calka nieoznaczona takich "zwyklych" rzeczywistych funkcyj? Czy Lebesgue'a tez byla wprowadzona? U nas pod koniec roku wykladowca zaczal ja wprowadzac, ale nie skonczyl. |
Calka Lebesgue'a chyba na drugim roku. Na pierwszym taka najzwyklejsza tylko.
| Kuki napisał/a: | | Z algiebry to z tego co wymieniles bedzie trzeba bedzie poznac "wektory ortgonalne, ortonormalne, itd" (zwlaszcza to "itd" mnie ciekawi :wink:) i izometrie. A funkcjonaly (wielo)liniowe, przestrzenie sprzezone byly moze? |
Niestety nie pamietam za bardzo wiecej szczegolow.
| Tomasz M. napisał/a: | | Ja mialem analize i u prof.Gorniewicza i u prof.Kryszewskiego. Material wykladany jest praktycznie ten sam. Przestrzenie metryczne sa u prof.Kryszewskiego cstefanie!!! |
No to sie chyba cos zmienilo. Moze robi to prof. Kryszewski na drugim roku dopiero? |
|
|
|
|
 |
gonzo
wystarczy by być...
|
Wysłany: 2006-09-19, 21:58
|
|
|
Ja będę teraz na 2roku i mat ogólny.Analize miałam z profKryszewskim.Od niego mielismy skrypt,a od Algebrę u prf Simsona.Jak znajde kartkę z wymaganiami to Ci wyśle mailem.Mat dyskretna była u prof Kraśkiewicz.Postaram się z moodla z mojego konta ściągnąć tematy poszczególnych wykładów i jutro Ci wyślę.
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
cstefan
|
Wysłany: 2006-10-03, 10:35
|
|
|
Matematyke Elementarna wprowadzono dopiero od tego roku wiec chyba nie bedziesz musial tego nadrabiac. Ale i tak nie wiem dalej co to jest.
Strzelalbym, ze matematyka elementarna ma na celu nadrobienie materialu, ktory byl wczesniej w liceum (przed reforma). Podobno studenci pierwszego roku fizyki nie weidzieli co to jest sinus... |
|
|
|
|
 |
J.O.
Magik :)

|
Wysłany: 2007-01-11, 20:27
|
|
|
Temat brzmi: Pierwszy rok matematyki.
Więc, drodzy studenci matematyki , napiszcie proszę czego my (z odrobiną szczęścia przyszli studenci matematyki) możemy się spodziewać na pierwszym roku matematyki. Co nas może zszokować, co rozczarować, czego (kogo?) mamy się bać etc. Jak to wszystko w ogóle wygląda. |
|
_________________ "Nie wiem, kim wydaję się dla świata, dla siebie jestem małym chłopcem bawiącym się na plaży, podczas gdy ocean prawdy leży niezbadany przede mną." /Isaac Newton/ |
|
|
|
 |
Alek
e^{\pi i}+1=0

|
Wysłany: 2007-01-11, 20:46
|
|
|
| J.O. napisał/a: | drodzy studenci matematyki , napiszcie proszę czego my (z odrobiną szczęścia przyszli studenci matematyki) możemy się spodziewać na pierwszym roku matematyki. |
I rok raczej niewiele sie rozni od matematyki szkolnej - jeszcze jest duzo typowych zadan rachunkowych - szczegolnie koszmar kazdego studenta I roku - liczenie calek podobno jak sie przeliczy pierwszych sto calek, to juz jest z gorki:D
co dalej z tych elementarnych wiadomosci... - u nas na wydziale jedne zajecia trwaja 2x45 min. najczesciej podczas wykladu miedzy tymi 2x45 min jest przerwa 15 min. podczas cwiczen raczej takiej nie ma... (zalezy jak sie umowic)
a zszokowac moze to..., ze zeby dostac sie na II rok (bo na I roku raczej trudno dostac warunkowy wpis jak sie nie uda; do niedawna za jakikolwiek niezdany egz sie wylatywalo) trzeba sie uczyc poza tym na cwiczeniach sa tzw wejsciowki. no i na poczatku przytlacza ilosc twierdzen i to ze do kazdego trzeba znac dowod... no i go oczywiscie rozumiec:)
poza tym wszystkim trzeba sie przestawic na inny rodzaj myslenia - myslec w ogolnosci i to ze do tej pory w zasadzie nic sie nie wiedzialo o matmie, a nauczali tylko do tej pory rachunkow.
a bac to sie powinnas Analizy Matematycznej I - na tym najwiecej ludzi oblewa na I roku. u mnie na tym przedmiocie odpadlo ok. 50% roku. |
|
_________________ You always see what Your eyes want to see
http://alek666.googlepages.com/baner.gif |
|
|
|
 |
J.O.
Magik :)

|
Wysłany: 2007-01-21, 12:08
|
|
|
| Cytat: | | przytlacza ilosc twierdzen i to ze do kazdego trzeba znac dowod... no i go oczywiscie rozumiec:) |
no to rzeczywiście troche przeraża...
| Cytat: | | a bac to sie powinnas Analizy Matematycznej I - na tym najwiecej ludzi oblewa na I roku. u mnie na tym przedmiocie odpadlo ok. 50% roku. |
mam nadzieje, że nie będzie tak źle
Dzięki za odp.
A jak jest z profesorami? |
|
_________________ "Nie wiem, kim wydaję się dla świata, dla siebie jestem małym chłopcem bawiącym się na plaży, podczas gdy ocean prawdy leży niezbadany przede mną." /Isaac Newton/ |
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,56 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|