|
|
|
|
Egzamin z Historii Polski |
| Autor |
Wiadomość |
misiokot
|
Wysłany: 2008-04-08, 17:36 Egzamin z Historii Polski
|
|
|
| jak wygląda egzamin z historii polski? |
|
|
|
|
 |
Synapsa

Wydział: WNEiZ
|
Wysłany: 2008-04-15, 00:17
|
|
|
zależy u kogo |
|
_________________ Are you really sure that a floor couldn't also be ceiling? |
|
|
|
 |
Aniolek
Wydział: WF
|
Wysłany: 2008-04-15, 13:08
|
|
|
Wykład z historii prowadzi prof. S. Wierzchosławski...
Czego mamy się spodziewac? Prosimy starsze lata o kilka informacji...będziemy wdzięczni |
|
|
|
|
 |
Synapsa

|
Wysłany: 2008-04-16, 17:38
|
|
|
Ja to już weteranką jestem, ale za moich czasóe wykład i egzamin Ula Wencel prowadziła, więc ja nie pomogę, niestety |
|
|
|
|
 |
czarownica
INiB / Fil. Polska

Wydział: WNH
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 2008-04-17, 09:00
|
|
|
ja niestety też nie pomogę... a p. Wencel to była legenda |
|
_________________ powaga zabija powoli [z dedykacją dla admina ]
|
|
|
|
 |
PaTrYcJa88
Cała ja ;)

|
Wysłany: 2008-04-17, 16:36
|
|
|
| Synapsa napisał/a: | zależy u kogo |
a np. u prof. W. SIERADZANA? JAK U NIEGO WYGLĄDA EGZAMIN? MIAŁ MOZE KTOS USTNY U PROF. SIERADZANA? |
|
_________________ Nigdy nie zawiodę Twojego zaufania,
nie zrobię nic przeciwko Tobie...
Będę robiła wszystko przeciwko sobie. |
|
|
|
 |
Synapsa

|
Wysłany: 2008-04-17, 22:23
|
|
|
| czarownica napisał/a: | ja niestety też nie pomogę... a p. Wencel to była legenda |
Żywa legenda! Te wszystkie barwne opowieści o narkomanie na jej balkonie, albo o dziwkach w Zakonie Krzyżackim ;D albo na egzaminie: "A Pani to, jakie lektury wybrała, bo mi się karteczka zgubiła?" |
|
|
|
|
 |
Aniolek
|
Wysłany: 2008-04-22, 17:06
|
|
|
A może przynajmniej powiecie o kim mowa: " zadaje jeden temat <problem> do przygotowania" i na jego przedstawieniu polega egz.... -czy tak robi prof. S. Wierzchosławski... ?
mam ciche nadzieje ze nie bede wkuwac calej historii
|
|
|
|
|
 |
Alutka
|
Wysłany: 2008-05-03, 15:11
|
|
|
Tak przyjamniej było w poprzednich latach. Jeden temat do opisu. Chyba, że prof. Wierzchosławski nas wybitnie nie lubi |
|
|
|
|
 |
Vergismeinnicht
Samorząd Studencki

|
Wysłany: 2008-05-06, 17:51
|
|
|
| każdy wybiera sobie jedno zagdanienie , z tych, które Wierzchosławski podał i z niego się przygotowuje na examin. Nam groził, że za to, że nie uważamy na wqykładzie (rozmawiamy, czytamy ksiązki) zrobi test ze wszystrkiego, jednak jakieś 2 tyg. przed examem poiwedział, że każdy przychodzi ze swoim tematem i go opisuje. Większość z nas poszła na zerówki na dyżur. Na examie prof sprawdza czy nie ma podkładów, ściąg itp., jest wtedy bezwzględny, bo naprawdę to nie jest wiele do nauczenia! |
|
_________________ http://www.pajacyk.pl/ |
|
|
|
 |
okb
|
Wysłany: 2009-06-15, 18:58 historia polski
|
|
|
| czy ktos wie kiedy jest pierwszy termin egzaminu i jaka bedzie jego forma? z tego co tu widzialem w poprzednich latach trzeba bylo przygotowac jeden wybrany temat, jezeli zasady sie nie zmienily to bylbym bardzo wdzieczny za liste tych tematow. z gory dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
 |
Bushmenka
Dusza obłąkana

|
Wysłany: 2009-06-15, 19:08
|
|
|
pierwszy termin egzaminu: 19.06 godzina (chyba ) 13, sala 207.
 |
|
_________________ Tempo: szatan, szampan, szantan.
"Musi pomyśleć (...) A to zawsze martwi. Zwłaszcza nieprzyzwyczajonych." |
|
|
|
 |
okb
|
Wysłany: 2009-06-15, 19:33
|
|
|
no dziekuje, ale pytalem o historie polski, a nie jezyka polskiego |
|
|
|
|
 |
Xibalba
|
Wysłany: 2009-06-15, 20:29
|
|
|
jeśli nic się nie zmieniło z profesorem Wierzchosławskim, to tematy powinny być takie:
1. Polska piastowska od Mieszka I do Bolesława Krzywoustego (państwo Mieszka I, przyjęcie chrześcijaństwa, panowanie B. Chrobrego, od Mieszka II do Krzywoustego).
2. Polska w okresie rozbicia dzielnicowego (losy testamentu Krzywoustego, sytuacja międzynarodowa Polski, negatywne skutki rozbicia, sprowadzenie krzyżaków do Polski).
3. Polska potęgą środkowoeuropejską (koronacja Łokietka, panowanie K. Wielkiego, rządy andegaweńskie w Polsce, unia polsko-węgierwska, W. Jagiełło, unia polsko-litewska, panowanie synów Jagiełły: Władysława i Jana Olbrachta,pocytki sejmu polskiego=.
4. Początki polskiej odrębności w Europie, państwo "złotego wieku". Polska demokracja szlachecka (XVI w., powstanie gospodarki folwarczno-pańszczyźnianej, ustrój demokracji szlacheckiej, polityka zagraniczna 1601-1618, reformacja i kontrreformacja).
5. Polska rządzona przez magnatów 1618-1733. Osłabienie pozycji międzynarodowej, regres gospodarczy, walki wokół ustroju, Polska na arenie międzynarodowej, fatalne skutki panowania Augusta II Sasa.
6. Walka i reformy. Rozbiory Polski i pierwsze dążenia do uzyskania niepodległości (wybór i panowanie Augusta III Sasa, wybór S. A. Poniatowskiego i pierwsze lata jego panowania, I rozbiór Polski, walka o reformy - Sejm Wielki i Konstytucja 3-go Maja, Targowica i II rozbiór, powstanie kościuszkowskie, III rozbiór, Legiony Polskie we Włoszech, Księstwo Warszawskie.
7. Polska pod trzema zaborami (walka o niepodległość, nowe warunki życia narodu, różnice ekonomiczne, przemiany gospodarcze i społeczne, życie polityczne, zaborcze represje, rozwój kultury i jej rola w kształtowaniu świadomości narodowej, życie polityczne po powstaniu styczniowym a sytuacja międzynarodowa; sprawa polska w czasie I wojny światowej).
8. Polska niepodlega - między dwiema wojnami 1918-39 (kształtowanie się granic niepodległego państwa, życie gospodarcze i polityczne 1918-26, zamach stanu Piłsudskiego, Polska w okresie rządów sanacji, pogarszanie się sytuacji międzynarodowej, przygotowanie agresji przez Niemcy i Zw. Radziecki).
9. Polska i Polacy w okresie II wojny (okupacja i terror, prześladowania ludności polskiej na terenach okupowanych, walka narodu, stalinowska alternatywa rozwiązania kwestii polskiej,powstanie warszawskie, "Polska lubelska").
10. Polska w sferze dominacji ZSRR (klęska demokracji i budowanie podstaw systemu stalinowskiego, stalinizacja życia w Polsce, październik '56, konflikty i kryzysy 1956-80, powstanie Solidarności, stan wojenny i rozpad systemu, nowy etap w historii Polski 1980-90).
tak z grubsza najważniejsze, co zanotowałam. polecana przez profesora książka do egzaminu: A. Dybkowska, J.Zaryn, M. Zaryn: Polskie dzieje od czasów najdawniejszych do współczesności. |
|
|
|
|
 |
okb
|
Wysłany: 2009-06-15, 20:38
|
|
|
| o, bardzo dziekuje |