Przesunięty przez: sUk 2007-08-28, 14:01 |
Egzamin z Literatury staropolskiej |
| Autor |
Wiadomość |
Młoda

Wydział: WF
|
Wysłany: 2006-12-22, 20:31 Egzamin z Literatury staropolskiej
|
|
|
| czego można sie spodziewac na egzaminie ze staropola i czy Obremski jest naprawde taki straszny? |
|
|
|
|
 |
czarownica
INiB / Fil. Polska

Wydział: WNH
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 2006-12-23, 13:47
|
|
|
po pierwsze - Obremski. Po drugie - nie jest wcale straszny, chyba, że się nic nie umie
Po trzecie - spodziewaj się przekrojówki ze wszystkich epok czyli zarówno pytania ogólne (np. rozwój jakiegoś gatunku od średniowiecza do baroku), jak i pytania szczegółowe - dotyczące treści konkretnej lektury. Polecam dokładnie zapoznać się z podanymi na liście lektur hasłami ze słownika literatury staropolskiej, na pewno się przyda
Pozdrawiam i życzę powodzenia |
|
|
|
|
 |
magnolia
Wydział: WH
|
Wysłany: 2006-12-28, 23:56
|
|
|
| heja, ja też mam exam u Obremskiego i to dla mnie taka wielka niewiadoma, pierwszy taki egz w życiu i w ogóle;) mam prośbę do Czarownicy i innych starszych studentów, chodzi mi mianowicie o przykładowe pytania, jakie Wy mieliście (jeśli pamiętacie), żeby w ogóle się zorientować, w jaki sposób się przygotować, bo to co wyżej to trochę dla mnie zbyt ogólne (sorry;)). dziękuję za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam, Ewa |
|
|
|
|
 |
yasmine
|
Wysłany: 2006-12-29, 00:08
|
|
|
hej, jestem obecnie na 3 roku, staropol pamiętam dość mgliście, ale: z pyt . dot. konkretnej lektury miałam np. Kochowskiego "Psalmodię polską". Poza tym było coś nt. "Bogurodzicy" i oczywiście wszyscy byli z tego powodu przeszczęśliwi, poza tym Rej, ale jakoś oryginalnie ujęty (chyba do porównania z czymś innym), pojawiły się także "Żywoty świętych" Skargi i jakaś lektura stricte teoretyczna której tytułu nie pamiętam ale była strasznie trudno dostępna.
Moje wrażenia - zdawałam u p. Obremskiego i nie żałuję, były niezłe oceny - tzn 5, 4 albo 1, 3 chyba raczej nie stawiał w przeciwieństwie do pani K-L
Radzę się postarać i zdać od razu - naprawdę szkoda na staropol nerwów
Pozdrowienia i powodzenia |
|
|
|
|
 |
Dominique
|
Wysłany: 2006-12-29, 14:59
|
|
|
| Radzę dobrze się przygotować i zdać od razu, bo na poprawkę jest mało czasu i poza tym sporo ludzi odpada. Z tego, co pamiętam było: 1. książka o baroku Pelca - do omówienia jakieś 2 wybrane rozdziały (dobrze jest zapamiętać dokładne tytuły rozdziałów, podrozdziałów i jakieś 2-3 cytaty sobie z tej ksiązki wybrać, żeby zamieścić w swojej odpowiedzi), 2. Omówić "Jeruzalem wyzwoloną", 3. Rozwój piesni jako gatunku albo inne tego typu pytanie, 3. Pisarze łacińscy - dokłanie wszystkich omówić, 4. Psalmodia polska - tutaj był wskazany jakiś konkretny problem dotyczący treści i trzeba było go omówić. |
|
| Ostatnio zmieniony przez Dominique 2007-07-24, 15:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
magnolia
Wydział: WH
|
Wysłany: 2006-12-29, 15:52
|
|
|
dzięki, to już coś, nie czuję się już zagubiona. jedna uwaga: trochę zmieniły się lektury, bo nie ma Psalmodii (chyba że chodzi o różne psalmy ze średniow). może nie tak źle z tym Obremskim, bo prawdę mówiąc wykłady Langner są do d..y. no i mnie denerwują te trudno dostępne pozycje, np.Sarbiewskiego. no nic, trzymajcie za nas kciuki! pzdr. |
|
|
|
|
 |
Dominique
|
Wysłany: 2006-12-29, 21:48
|
|
|
No tak, teraz jest system 3 plus 2, więc lektur macie na pewno mniej... Powodzenia |
|
|
|
|
 |
RottenBatterfly
Shit happens

|
Wysłany: 2007-01-10, 20:01 zmiana profilu egzaminu?!
|
|
|
| z plotek (chociaz podobno nei takich plotek, bo wyszly od dr. Pniewskiego) wiem, ze jest zmiana koncepcji egzaminu. egzamin bedzie z problemow epok, gdzie trzeba bedzie sie powolac na WYBRANE PRZEZ SIEBIE lektury. podobno rowniez wspominala o tym K.-L. na wykladzie. nie chodze do niej, bo mi nie pasuje, wiec nie wiem na ile to prawda. czy ktos to moze potwierdzic albo zdementować? |
|
_________________ Nie polemizuj z idiota - najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu, a potem pobije doswiadczeniem. |
|
|
|
 |
Młoda

|
Wysłany: 2007-01-17, 16:46
|
|
|
| też o tym słyszałam, ale od kolegi z roku, który chodzi na zajecia do Pniewskiego, wiec moze to byc prawda. Mogliby powiedziec na cwiczeniach ze staropola. |
|
|
|
|
 |
RottenBatterfly
Shit happens

|
Wysłany: 2007-01-18, 12:09
|
|
|
i ja juz wiem jaki kolega... Bartosz chodzi i wszystkim to opowiada nie to, ze mu nie wierze, ale chcialabym potwierdzenia od kogos innego. nam Bohuszewicz nic nie mowil o tym. caly czas tylko trabi, zeby czytac "Paskwaline".
pzdr |
|
_________________ Nie polemizuj z idiota - najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu, a potem pobije doswiadczeniem. |
|
|
|
 |
Młoda

|
Wysłany: 2007-01-18, 12:27
|
|
|
| powiedzial mi to Karol, ale to juz mało istotne. Trudno, pojdziemy na egzamin i sie okaze co bedzie. Najwyzej poprawka |
|
|
|
|
 |
zombie

|
Wysłany: 2007-01-18, 19:25
|
|
|
podobno ma zostać tak, jak nam już podawano. Pięć pytań - jedno ze średniowiecza, dwa z baroku i dwa z odrodzenia. Jedno pytanie - jedna ocena. To i tak zmieniona forma, bo zawsze przecież były trzy pytania. A K-L, z tego co słyszałam, nie wspominała na wykładzie nic o zmianie charakteru egzaminu.
pozdr. i powodzenia na egzaminie (a już niecałe dwa tygodnie pozostały;)) |
|
_________________ http://terefereum.blox.pl
ręcznie robione kolczyki (czasem też bransoletki i naszyjniki)
Zapraszam serdecznie |
|
|
|
 |
RottenBatterfly
Shit happens

|
Wysłany: 2007-01-22, 00:23
|
|
|
z tego, co wiem to lepiej przygotowac sie od razu na 1. podejscie, bo poprawka to podobno masakra... tak mowia ludzie ze starszych lat. |
|
|
|
|
 |
Młoda

|
Wysłany: 2007-01-22, 13:23
|
|
|
| ja slyszalam co innego, ze na poprawce powtarzaja sie przynajmniej 2 pytania z pierwszego egzaminu. ale wiadomo,ze najplepiej wszystko zaliczyc od razu, bo poprawki to ogromny stres, no i malo czasu na powtorke. |
|
|
|
|
 |
Dominique
|
Wysłany: 2007-01-22, 23:39
|
|
|
| Zdawałam egzamin ze staropola już baaardzo dawno, może teraz jest inaczej, ale wówczas na poprawce nie powtórzło się żadne z pytań. |
|
| Ostatnio zmieniony przez Dominique 2007-07-24, 15:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|