UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: sUk
2007-08-28, 14:02
Filologia bałkańska
Autor Wiadomość
panda! 
Dream big

Wydział: WPiA
Wysłany: 2009-06-02, 21:29   

Najwyrażniej takiej specjalizacji nie ma ;]

Bushmenka 
Dusza obłąkana

Wydział: WF
Wysłany: 2009-06-02, 21:33   

chyba jednak jest. http://www.umk.pl/ifs/fil...a/programy.html

"Musi pomyśleć (...) A to zawsze martwi. Zwłaszcza nieprzyzwyczajonych."

Pinky Pill 

Wysłany: 2009-07-25, 13:30   

Czyżby wszystkie fora bałkanistyki spały kamiennym snem ? a jak się chciałam grzecznie przywitać :/ tak czy inaczej prawie starsza koleżanka melduje się na pierwszym roku bałkanistyki. Tala jestem :dzieki:

ktoś orientuje się może kiedy są zapisy na specjalizacje ? i czy ktoś wybiera się na serbski + albański ?

SsssS 

Wysłany: 2009-07-25, 14:49   

Na spotkaniu organizacyjnym (które odbędzie się w pierwszych dniach października) będą zapisy do poszczególnych grup językowych. W praktyce wygląda to tak, że opiekun roku czyta nazwiska z listy rankingowej z rekrutacji i dana osoba mówi, w której grupie chce być. Do zapełnienia miejsc oczywiście ;)

Pinky Pill 

Wysłany: 2009-07-25, 15:08   

dziękować dziękować :) zastanawiam się jaka grupa cieszy się największą popularnością. byłam na 33 miejscu w rekrutacji i zastanawiam się czy uda mi się zakwalifikować do tej, którą sobie wymarzyłam...

karolineczqaa 

Wysłany: 2009-08-08, 09:18   

a ja chciałabym bułgarski +chorwacki ;d :) ) pozdrawiam serdecznie ;p

lothluin 

Wysłany: 2009-08-30, 23:04   

Cześć! Moglibyście powiedzieć mi z czego uczycie się języka albańskiego? Chodzi mi o tytuły podręczników, skrypty i inne materiały. Jak w ogóle wygląda poziom nauczania? Byłabym wdzięczna za odpowiedź, a w razie, gdyby ktoś posiadał skrypty lub inne w wersji elektronicznej, za podzielenie się nimi ;)

Pinky Pill 

Wysłany: 2009-09-06, 10:30   

podpinam się pod prośbę, z chęcią rzuciłabym okiem na takie materiały !

SsssS 

Wysłany: 2009-09-06, 23:06   

Albańskiego uczymy się z książki "Ghjuha shqipe' (stara komunistyczna, xerowana chyba setki razy, ale wiele śmiechu na zajęciach jest przez nią :D ), gramatyka jest opisana w ksiązce "Zarys gramatyki języka albańskiego" autorstwa prof. Ireny Sawickiej i Jolanty Mindak. Do tego słownik minimum albańskiego. Na początku roku pewnie będziecie tez robic xero ćwiczeń, ale ani razu nic z nich nie robiliśmy na zajęciach.

Wersji elektronicznych niestety nie posiadam :(

Pinky Pill 

Wysłany: 2009-09-23, 17:09   

mam jeszcze pytanie jedno. tym razem nie związane z samym studiowaniem :) czy gdzieś na wydziale jest może parking rowerowy ? byłam tam raz, ale nic takiego nie rzuciło mi się w oczy. a jeśli nie tam, to gdzie studenci zrowerowani zostawiają swoje maszyny ? ;)

fasoola 
w.w.i

Wysłany: 2009-09-25, 17:23   

Pinky Pill napisał/a:
Czyżby wszystkie fora bałkanistyki spały kamiennym snem ? a jak się chciałam grzecznie przywitać :/ tak czy inaczej prawie starsza koleżanka melduje się na pierwszym roku bałkanistyki. Tala jestem :dzieki:

ktoś orientuje się może kiedy są zapisy na specjalizacje ? i czy ktoś wybiera się na serbski + albański ?

Ja wybieram się się na linię albańsko-serbską. :) :):)
PS przychylam się do pytania o stojak na rowery.

pozdrawiam:)

SsssS 

Wysłany: 2009-09-25, 23:06   

ludzie zostawiają rowery pod daszkiem na małym 'dziedzińcu' jeżeli można to tak nazwać w instytucie, przypinają do jakiejś balustrady i tyle ;)

Pinky Pill 

Wysłany: 2009-09-26, 21:40   

w takim razie ja i mój rower szczerzymy się w radosnym uśmiechu i wyczekujemy z niecierpliwością początku naszych bałkańskich potyczek :)

Efemerydion 

Wydział: WNH
Wysłany: 2010-01-27, 14:39   

Jak jest na bałkańskiej? Warto próbować?

slatkica

Wysłany: 2010-01-28, 00:02   

hejka :)
nie znalazłam osobnego forum dla bałkanistyki ale mam nadzieję że ktoś to jeszcze czasem czyta :)
bardzo fascynuję się Bałkanami,ale ciągnę już dwa kierunki więc nie ma szans by zacząć studiować jeszcze to :) próbowałam dotrzeć do jakiś książek ale to graniczy prawie z cudem ;/
czy ktoś mógłby mi pożyczyć COKOLWIEK do nauki języka serbskiego i w ogóle wszystko co tylko jest wspólne z tą tematyką... sama nie dam rady się wszystkiego nauczyć ale zawsze coś :)
w razie czego podaje swój meil monika-blanka@wp.pl

z góry dzięki za pomoc :)

Odpowiedz do tematu