UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: sUk
2007-08-28, 14:11
uprawnieniami dla tłumacza
Autor Wiadomość
dhh

Wysłany: 2006-09-04, 12:25   

no to może skorzystam, ze jest ktos z germanki i zapytam; JAk to jest na UMK z uprawnieniami dla tłumacza??? I jakie dodatkowe fakultety mam do wyboru???

mowgli 
Germanistka

Wydział: WF
Wysłany: 2006-09-04, 12:59   tlumacz...

no na razie nie ma bezposredniej mozliwosci bycia tlumaczem po fil germ na umk. Z tego co sie orientuje to nawet w Toruniu nie ma takich podyplomowych studiow, ino w Poznaniu, w Wawie, Krakowie i chyba Wroclawiu.

nie ma takze zadnych fakultetow, o ile sie orientuje, nie ma. Maja cos w tym kierunku zrobic, ale nie wiem ile to im zejdzie.

Cytuje ze strony Katedry Filologii Germanskiej, kim bedzie absolwent KFG:

Cytat:
Absolwent kierunku filologia germańska reprezentuje wysoki poziom przygotowania ogólnohumanistycznego oraz dobrą znajomość literatury, kultury i historii niemieckiego obszaru językowego, a także wiedzę z dziedziny językoznawstwa. Jest również specjalistą w zakresie praktycznej znajomości języka, czyli potrafi posługiwać się nim w sytuacjach codziennych, a także zawodowych, związanych np. z redagowaniem tekstów, pośredniczeniem w rozmowach, wyjaśnianiem kwestii odnoszących się do krajów niemieckojęzycznych. Wszechstronne przygotowanie absolwenta filologii germańskiej może być wykorzystane w wykonywaniu zawodu nauczyciela, tłumacza, wydawcy, organizatora oraz propagatora kultury niemieckiego obszaru językowego. Ponadto absolwent Katedry Filologii Germańskiej dysponuje ogólną wiedzą wynikającą ze specyfiki toruńskiej germanistyki, którą charakteryzuje z jednej strony interdyscyplinarność zainteresowań badawczych pracowników KFG - tj. połączenie badań literaturoznawczych czy językoznawczych z historycznymi, politycznymi i filozoficznymi, z drugiej strony natomiast - pewna dominacja tematów z pogranicza kultur, w tym tematów związanych z szeroko rozumianym regionem. Instytucjonalnym wyrazem tej specyfiki jest powstanie - we współpracy z Wydziałem Nauk Historycznych - Centrum Transferu Kultury.

no to mam nadzieje, troche rozjasnilo sie
polecam sie na przyszlosc
pozdrawiam
Asia

Odpowiedz do tematu