UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak jest na filologi rosyjskiej?
Autor Wiadomość
Agagus_ 

Wysłany: 2008-06-05, 21:56   Jak jest na filologi rosyjskiej?

Czy móglibyście opisać swoje wrażenia na tym kierunku? Cięzko jest? Ja chciałabym się dostać tu i uczyć się tego pięknego języka :) ale boję się że niepodołam choć ucze się go już 10 lat

[ Dodano: 2008-06-06, 12:43 ]
Widzę, że nie odwiedzają tego forum studenci filologiiiii rosyjskiej ;(

Łukasz P. 

Wydział: WF
Wysłany: 2008-06-12, 17:22   

Nie odwiedzają, bo ktoś przyłączył tematy dotyczące filologii rosyjskiej do "Slawistyki", a taki kierunek na naszej uczelni już nie istnieje, co jednocześnie nie zachęca do klikania w dział o czymś, czego nie ma ;)
Skoro uczysz się 10 lat to na pewno coś tam umiesz. Ludzie przychodzą w dużej części tylko po 3 latach nauki i dają radę, więc wiesz... A nie wydaje mi się, żeby uczyli Cię przez całe 10 lat tylko alfabetu ;)

Agagus_ 

Wysłany: 2008-06-12, 19:15   

OOO i widze, że nie ma już slawistyki ;)

Oj napewno nie uczyli tylko alfabetu :) a podzielisz się za mną swoimi wrażeniami z nauki na tym kierunku? Cały czas trzeba siedzieć i studiować litertaturę rosyjską czy raczej wcale nie jest tak źle? :>

Łukasz P. 

Wysłany: 2008-06-13, 19:49   

No nie ma, a jak była to był to kierunek, na którym uczono bułgarskiego / serbskiego / czeskiego. Tak więc rosyjski nie ma tu nic do rzeczy ;)
No, więc jak uczyli czegoś więcej niż alfabetu to myślę, że warto spróbować - jeżeli oczywiście to lubisz. Przejrzyj sobie program studiów, zobacz, czy nic Cię nie przeraża i heja na Podmurną :D Pierwszy semestr jest poniekąd najcięższy, bo po pierwsze są najmniej przyjemne przedmioty, a po drugie trzeba przywyknąć do studiowania ;) My w 1 semestrze mieliśmy mało czasu dla siebie, ale teraz nawet z pewnym uśmiechem przypominam sobie te nasze lamenty :D Fakt, skoro mówisz o literaturze to rzeczywiście, sporo trzeba nad tym posiedzieć. Za tydzień mam z tego egzamin i trza by się zacząć bratać z grubiutkimi książeczkami :D Jak będziesz wytrwała i się nie zniechęcisz to dasz radę. Najważniejsze to mieć chęci i motywację a reszta już jakoś pójdzie :D
PS. Zmienili nazwę działu :jupi: Jestem w szoku :D

Agagus_ 

Wysłany: 2008-06-14, 17:57   

Skoro mało czasu było dla siebie to zapewne nie znajdzie się go na jakąs dodatkową prace ;(
A propos pracy czy po rusycystyce będziesz pracował gdzieś gdzie potrzebny będzie Ci ten język czy raczej jakaś inna praca? Można łatwo znaleźć prace po tym kierunku czy nie bardzo, jak myślisz?

Łukasz P. 

Wysłany: 2008-06-14, 20:02   

No o pracy w ciągu roku akademickiego to nie ma za bardzo co marzyć - po prostu nie da się, chyba, że jako nocny stróż :D Dopiero na 5 roku jest taka ilość zajęć w tygodniu, że dałoby się coś sensownego zorganizować...
A praca po studiach? Nie mam pojęcia, na razie o tym nie myślę ;) Póki co zabrano nam kurs pedagogiczny, przez co nawet w szkole nie będziemy mogli uczyć... :/

Agagus_ 

Wysłany: 2008-06-14, 21:29   

Przykro mi . . . ale chciałbyś uczyć w szkole? Ja nigdy . . :/
Uczysz się na UMK i nie żałujesz że akurat tam? Nie lepiej było by np na Uniwerku w Gdańsku albo w Bydgoszczy? Może masz jakieś pojęcie o tym gdzie najlepiej studiować ten kierunek . .. :>

Łukasz P. 

Wysłany: 2008-06-15, 12:32   

Wiesz, zawsze jakieś dodatkowe uprawnienia są ;) W Toruniu i tak by nie było za bardzo gdzie tego ruska uczyć, no ale W RAZIE CZEGO... No a poza tym nie wykluczam, że jak po studiach nie będzie jakiejś propozycji pracy z rosyjskim to poszukam szczęścia za granicą :P Bo nie po to studiuję to, co studiuję, żeby robić potem coś kompletnie nie związanego z moim przyszłym fachem ;)
A co do UMK? Mieszkam na stałe w Toruniu, więc ta opcja była dla mnie najdogodniejsza ;)

Agagus_ 

Wysłany: 2008-06-15, 14:50   

Mam nadzieję, że dostanę się do Torunia . . . ech . . pożyjemy, zobaczymy ;) nie ma zbyt wielu chętnych na zaawansowany więc chyba mam jakieś szanse ;) chyba, że zmieni to się w tym roku (oby nie ) ;)
Myślę, że napewno znajdziesz sobie jakąś prace bo rosyjski choć jest wycofywany ze szkół to jest koniecznie potrzebny wkońcu Rosji nie można ot tak sobie zlekceważyć ;)
a byłeś na jakiejś wymianie w Rosji, chodzi mi o te programy Sokrates czy Erasmus jak się nie myle, trydno załapć sie na tą wymiane, wiesz coś o tym?

ninka

Wysłany: 2008-07-01, 11:41   

Tez wybieram sie na filologie rosyjska, skladalam na UMK i na Uniwerek Gdanski :)

Agagus_ 

Wysłany: 2008-07-01, 16:13   

Ja też składałam na te Uniwerki ;) może będziemy razem studiować jesli oczywiście sie dostaniemy ;) a mam taką nadzieję ;) a jak ci poszła maturka z rosyjskiego?

MM 

Wysłany: 2008-07-01, 23:28   

Witam ;) Też wybieram się na UMK, od lat marzy mi się Toruń :buja w oblokach: Ciekawe jak to będzie, może rzeczywiście spotkamy się w październiku :D Trzeba trzymać kciuki!!!

ninka

Wysłany: 2008-07-02, 09:25   

Agagus_ napisał/a:
Ja też składałam na te Uniwerki ;) może będziemy razem studiować jesli oczywiście sie dostaniemy ;) a mam taką nadzieję ;) a jak ci poszła maturka z rosyjskiego?

Tak sobie :( Rozszerzony zdawałam 87%.

[ Dodano: 2008-07-02, 09:29 ]
Mam nadzieje ze grupa bedzie fajna i zgrana :)

Agagus_ 

Wysłany: 2008-07-02, 12:52   

MM marzenia się spełniają ;)
ninka oby tak było ;) nie, nie ;) tak będzie napewno :) musi tak być ;) a jeśli dostaniemy się i na UG i na UMK? bo ja nie wiedziałabym wtedy co wybrać, ech . . . najpierw trzeba sie dostać później będziemy się martwić ;)

ninka

Wysłany: 2008-07-02, 13:30   

A tak teoretycznie- gdyby tak było jak napisałas co bys wybrała UMK czy UG? :)

[ Dodano: 2008-07-02, 13:35 ]
Czytalam na jakims forum ze na UG FR jest na bardzo niskim poziomie ale jakos nie chce mi sie w to wierzyc :hmmm:
A skad jestes :?:

Odpowiedz do tematu