UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Sesja...
Autor Wiadomość
=Asia= 

Wydział: WBiNoZ
Wysłany: 2008-01-19, 12:35   

Około 4-5 stron różnych zadań ze wszystkich działów. Jeśli możecie korzystać z zeszytów to radzę je uzupełnić. Korzystanie z nich i tak da wam max ocenę = 4, musiałam przepisać 70 stron kancelaryjnych, żeby w końcu zdać ten egzam :]

Panie są bardzo fajne, ale pytania nie polegają jedynie na przepisaniu treści z notatek ( trzeba sie w nich orientować, to juz mówie odrazu :> ) ale też rozwiązywaniu zadań itp samodzielnie ... typu ( o ile pamiętam ) zbuduj ogniwo ... :P Albo był wzór na coś ... przewinął się na wykładach w postaci pochodnej ... zadanie : scałkuj :lol:

Ale będzie dobrze :]

borcenor1 

Wysłany: 2008-01-19, 12:54   

OMG! a wiec to jednak prawda ze 50 zadan i 2h ? ja juz sie wziełam za przepisywanie notatek mam tylko 100 str. A4,bo z zeszytu mozemy korzystac no ale... to sa zadania jakiego typu? wytłumacz pojecie ? rozwiaz zadanie ? zcałkuj ? <lol> niemialam całek w LO !

=Asia= 

Wysłany: 2008-01-19, 15:50   

Ja też nie miałam całek w LO, nawet pochodnych ! :] Dopiero zajęcvia na matematyce i statystyce umiliły mi matematyczny czas na wydziale i ledwo zaliczyłam ćwiczenia, ale jak widać żyję i nie zapomnę jak zagięłam Ollika podczas spr. mojego testu, dzięki czemu nie pisałam zbója :D :P

Czasu jest faktycznie mało, przepisując zeszyt na poprawkę ( u nas zdały 3 osoby za 1 razem na 18 :P ) uczyłam się od razu i podobno brakło mi 2 punktów do 4 :>

Przepisałam zeszyt od jednej z najlepszych studentek biologii kt. wszystko notowała ... :P więc to tym bardziej potwierdza moją teorię, że 100% notatek to i tak max ocena = 4.

Były zadania dotyczące katalizatorów z tego co pamiętam, entalpii, entropii, reakcji endo- i egzoergicznych, włókien galwanicznych, konduktometru i zasad termodynamiki :> i wiele innych ...

Ale nie pamiętam już treści, bo to było rok temu, a tutaj nawet nie mam tego zeszytu, żeby sobie przypomnieć co i jak :>

borcenor1 

Wysłany: 2008-01-19, 22:33   

egzamin mam 29.01. juz przepisałam ( od wczoraj) jakies 30 str. ! ramie mi odpada ale przynajmniej wiem ze cos mi to moze dac.. boje sie fizyczynej .. mam jeszcze egzam z ekologi ale to juz pikus .. dziekuje Ci za odpowiedz Asiu :) duzo mi to daje i mam nadzieje ze nie tylko mi :) jak by ci sie cos przypomnialo to mozesz hmm priv:) ale i tak za wszelkie info dziekuje i pozdrawiam

Wiechu 

Ostrzeżeń:
 1/4/5
Wysłany: 2008-01-19, 22:55   

Ja miałem jeszcze z prof Ceynowa, ale widze, ze zasady pozostaly podobne, mozna korzystac z notatek :P

karolinka

Wysłany: 2008-01-20, 16:15   

Wiechu, A mógłbyś konkretnie powiedzieć jak to jest z tą chemią ogólną. No już powiedziałeś, że pytania są proste;)-no, ale coś więcej:> . Z tego, co mi wiadomo jest to test - czy na tym teście pojawia się teoria niekiedy? Czy tylko zadania ?

BIGOS

Wysłany: 2008-01-23, 00:32   

Haj szukam pomocy i podpoweidzi moze jakis Mam egzaminyz kregowcow i bezkregowcow oraz z chemii ogolnej i analitycznej Pamiętacie jakieś pytania czy egzzminy były łatwe najbardziej zalezy mi na odpowedzi na temat chemii oraz bezkregowcow ktorych najbardzeij sie obawiam bezkregowce mam z Templin a chemie z Żelazkow PROSZE O ODPOWEDŹ POZDRAWIAM

=Asia= 

Wysłany: 2008-01-23, 08:19   

Bardziej obawiałabym się egzaminu z bezkręgowców. Pamiętam, że za 1 razem u nas oblało 25% roku.

Z chemii analitycznej było 32 pytania, w tym 10 zadań. Nie obczaiłam ostatniej strony i myślałam, że są 22 pyt i nie zdałam za 1 razem, ale potem dała Pani podobny test :] Zresztą na 1 podejściu zdało tylko kilka osób, ale nikt nie odpadł przez chemię analityczną.

6 odpadło przez ćwiczenia z chemii rachunkowej :D Ale wam tej przyjemności z tego co wiem oszczędzono i jej nie macie :]

BIGOS

Wysłany: 2008-01-23, 12:18   

hmmm no ale cożna chemii ogolnej i analitcznej odleciało z mojej grupy sporo osob i zostala cala 10 lol. Pamietasz mzoe jakies zarysy pytan z bezkregowcow >?? a na chemii to test jest czy trzeba odpowiadac otawarcie? Może cała reszta bez zadan to regułki??

=Asia= 

Wysłany: 2008-01-23, 15:43   

Wiesz, nie pytaj sie ludzi o szczegółowe pytania. Jak widze takie cos to mnie .... rzuca :> Ucz się i tyle :] Był test, ale i pytania do uzupełnienia i do obliczenia :]

Z bezkręgowców radzę się uczyć poszczególnych układów w aspekcie filogenetycznym, czyli od pierwotniaków do szkarłupni :> bo pewnie będzie pytanie przekrojowe. Raczej nie liczcie na ściąganie, tym bardziej od sąsiada, bo były 2 rzędy i wszyscy wpisywali się na listę tak, że nie można było swobodnie zmienić sobie grupy itp.

Oczywiście były też 2 zestawy pytań. Osobiście byłam wtedy mocno rozczarowana, bo mój rząd dostał gorsze pytania :] I tyle.

BIGOS

Wysłany: 2008-01-25, 00:17   

mam pytanie co bedziesz miec napisane na dyplomie licencjata jak ukonczysz te studia czyli biologia z georafia czy chemia ?? ? Czy one sa lepsze od biologii ogolnej ??

=Asia= 

Wysłany: 2008-01-25, 00:23   

Odpowiem na to pytanie jeśli wkleisz swojego posta w odpowiedni temat na forum :P ( Biologia Ogólnie w temacie "Jak oceniacie studia nauczycielskie na BiNoZie ?"

Tam odpowiem :D

karolinka

Wysłany: 2008-02-09, 12:37   

Hej. Mam pytanko dotyczące egzaminu z kręgowców ;) . Niektórych już pewie drażnią moje pytania :D . Konkretnie chodzi mi o systemtykę kręgowców(wspominałam już , że dostaliśmy 14 stron z systematyką). I tak przeglądam te strony, hehe, i się zastanawiam,czy muszę szczególowo opisywać każdy rząd itd? Słyszałam, że w tamtym roku było coś z systemtyką kuraków- to co,trzeba opisać ogólnie rząd i wszytsko, co do tego należy(a więc czubatki itd)? Czy poprostu zrobić systmetykę i ogólnie opisywać wsyztskie układy , jakie ą charakterystyczne(w tym przypadku) dla ptaków? Będę wdzięczna za odpowiedzi;).

BIGOS

Wysłany: 2008-02-09, 14:44   

PYTANIA Z TEGO ROKU Z ZOOLOGII SYSTEMATYCZNEJ KRĘGOWCÓW :

1. lancetnik pod wzgledem typu i podtypu opisac
2. rodzaje płetw ogonowych scharakteryzowac i wymienic gatunki ryb
3. traszkoształtne scharakteryzowac, polskie gatunki wypisac
4. żółwiokształtwne przystosowanie do życia cały opis
5. krukowate - charakterystyka + gatunki
6. ssaki-cechy wspolne wymienic + napisac gatunki polskich gryzoni

W poprzednich latach był : cały szkielet ryby, karpioksztaltne, uklad pokarmowy

A coś bliżej z zoologii bekręgowców jakieś pytanka ?? ? hehehe

karolinka

Wysłany: 2008-02-09, 15:07   

O mój Boże, jakie pytania.... Głownie systematyka... Trochę innego rodzaju pytań się spodziewałam...:(zoogii bezkegowców były takie pytania:
1. Układ oddechowy bezkręgowców
2.Charakterystyka zarodizowych
3.Jądro pierwotniaków
4.Typ kłująco-ssący(aparat gębowy)
a z drugiego rzędu mieli na pewno układ krwionośny a restzy nie pamiętam
a o cyzm pisałeś w pytaniu dotyczącym charakterystyki krukowatych:>- wsyztski układy opisywałeś czy kurcze co:P? Ja to się załamałam z deka...

Odpowiedz do tematu