Przesunięty przez: imerr 2007-08-29, 20:01 |
Ochrona środowiska |
| Autor |
Wiadomość |
sUk
moderatroll

Wydział: WBiNoZ

|
Wysłany: 2006-07-26, 15:00 Ochrona środowiska
|
|
|
Witam wszystkich
ostatnio oglądałem to forum i patrze że mało sie tu dzieje więc postanowiłem Was pomęczyć paroma pytaniami
otóż dziś po południu zobaczyłem, że dostałem sie na ochrone środowiska i chemie
według Was który kierunek jest lepszy ?
po którym są lepsze perspektywy znalezienia pracy ?
czekam na odpowiedzi i sugestie
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
aanka
|
Wysłany: 2006-07-27, 10:32 odradzam chemie
|
|
|
hej wiesz miałam współlokatorke która studiowała na chemii i mimo ze poszła na ten kierunek z zamiłowania to potem bardzo sie męczyła.ludzie są tam beznadziejni, i przez całe 5 lat studiów mają cie za kompletnego śmiecia.sama studiuje biologie i miałam na chemii sporo zajęć, przekonałam się. kazdy z zajęć wychodził z płaczem bo nerwowo z tymi ludzmi nie idzie wytrzymac.ta dziewczyna po trzech latach zrezygnowała bo juz psychicznie nie mogła i to nie z powodu nawału nauki. a tak poza tym to na chemii po pierwszym roku wiekszosc odpada po egzaminie z matmy który jest na kosmicznym poziomie. ostatnie co komus bym zyczyła to studiowac chemie na umk. |
|
|
|
|
 |
sUk
moderatroll

|
|
|
|
 |
aanka
|
Wysłany: 2006-07-28, 23:36
|
|
|
wiesz co, nie wiem czy ochrona jest lepsza ale my np mieliśmy matme na biologii ale raczej więcej jak pare osób przez nią nie wyleciało, tam wszyscy są dziwni, nie to co u nas na wydziale |
|
|
|
|
 |
Maras
IG

|
Wysłany: 2006-07-29, 01:15
|
|
|
| aanka napisał/a: | | wiesz co, nie wiem czy ochrona jest lepsza ale my np mieliśmy matme na biologii |
Matma na geografii też jest, na WBiNZ jest na większości kierunków i co prawda odpada przez matme kilka osób ale to namiastka tego ile np. odpada po egzaminie z geologii |
|
|
|
|
 |
sUk
moderatroll

|
|
|
|
 |
Mason
cywilizator śmierci

|
Wysłany: 2006-07-31, 12:42
|
|
|
na pewno nie jest. chyba ze zamierzasz sie w ogole nie uczyc i wszystko olewac - wtedy moze byc ciezko .
ja bym polecal... oba naraz . po czyms takim prace znajdziesz bez problemow, zwlaszcza za granica |
|
_________________ Jestem piwowarem domowym
Jedno pivko ne vadi |
|
|
|
 |
sUk
moderatroll

|
Wysłany: 2006-07-31, 20:18
|
|
|
no wszyscy mi mówią żeby 2 kierunki na raz ciągnąć, ale ja nigdy orłem z matmy nie byłem - dlatego wole nie ryzykować z chemią. Po drugie - nie jade do Torunia żeby studiować - nigdy nie chodziłem na dyskoteki, nie jestem zbyt imprezowy a do nauki wystarczy mi troche ciszy i spokoju chce sie uczyć a nie "studiować" jak na forum widziałem |
|
_________________ http://miniprofile.xfire....pe/0/sukacz.png |
|
|
|
 |
mateusz_sam
cham i prostak :P

Wydział: WPiSM
|
Wysłany: 2006-07-31, 20:26
|
|
|
no a co Ci szkodzi sprobowac z chemia. najwyzej nie zaliczysz. przeciez masz drugi kierunek. a nikt nie mowi zebys sie nie uczyl. jedni studiuja a inni sie ucza. sa jeszcze ci, ktorzy studiuja i sie ucza. proste. |
|
_________________ What a friend we have in Jesus ?
He's a saviour from afar
What a friend we have in Jesus ?
And his name is Cantona |
|
|
|
 |
sUk
moderatroll

|
Wysłany: 2006-07-31, 20:53
|
|
|
boje sie że jak będe ciągnął 2 kierunki to moge nie zdać ochrony bo się będe z chemii uczył a z chemii i tak obleje egz z matmy tego sie boje |
|
|
|
|
 |
malpa
|
Wysłany: 2006-08-03, 00:48
|
|
|
| z tego co sie orientuje to nie można zacząć dwóch kierunków jednocześnie więc problem z głowy, idź na OŚ. |
|
|
|
|
 |
Neecze
Mistrz Alchemii

Wydział: WCh
|
Wysłany: 2006-08-03, 22:16
|
|
|
| Cytat: | otóż dziś po południu zobaczyłem, że dostałem sie na ochrone środowiska i chemie
według Was który kierunek jest lepszy ? |
Chemia. Zdecydowanie chemia.
| Cytat: | | miałam współlokatorke która studiowała na chemii i mimo ze poszła na ten kierunek z zamiłowania to potem bardzo sie męczyła.ludzie są tam beznadziejni, i przez całe 5 lat studiów mają cie za kompletnego śmiecia |
A to ciekawe.
To zwykłe pomówienia, nie należy nigdy brać na poważnie takich opinii. Tak samo takich, że na chemii jest strasznie bo na I roku jest straszna matma i fizyka i w ogóle straszni profesorowie pożereją bogu ducha winnych studentów za bóg wie co (chociażby za spojrzenie nie w tę stronę).
Chemia to taki sam kierunek jak każdy inny ma swoje zalety i swoje wady. W porównaniu do kierunków na wydziale BiNoZ to zaletą jest to, że nie ma tyle nauki "na pamięć"; nacisk postawiony jest na rozumienie (przynajmniej u większości wykładowców).
Ale przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co chcesz robić po studiach. Bo to niestety (jeśli nie studiujesz jedynie dla dyplomu) już najwyższy czas.
Na chemii poziom jest, krótko mówiąc (skromnym zdaniem przeciętnego studenta tego wydziału) - żenująco niski, przychodzą tam ludzie, którzy nie dostali się na polonistykę czy na bóg wie co jeszcze - ale ma to swoje zalety. A mianowicie łatwo się jest wybić i od początku jest możliwość ukierunkowania się.
A jeśli nie chcesz, żeby traktowano cię jak śmiecia (na dowolnym wydziale) to na to rada jest jedna - nie ulegaj propagandzie przeciętności. |
|
|
|
|
 |
sUk
moderatroll

|
Wysłany: 2006-08-04, 00:10
|
|
|
e
tak samo było z moim byłym liceum - wszyscy straszyli że tam tak uczniów gnębią itp. że "profesory" zżerają uczniów na śniadanie itp. wszyscy mi odradzali, a okazało sie to szkołą którą będe do końca życia pamiętał i wspominał jak najlepiej
z chemią nie wiem jak jest, ale słyszałem że najpewniej po chemii można na nauczyciela iść a to ostatni zawód jaki chciałbym robić :F
na razie to czekam na papiery z uczelni, bo jakoś mieli tydzień temu już wysyłać a tu jeszcze nic nie mam |
|
|
|
|
 |
Neecze
Mistrz Alchemii

Wydział: WCh
|
Wysłany: 2006-08-05, 09:27
|
|
|
Niekoniecznie, to nie jest jedyna alternatywa.
Choć faktem jest, że najsłabsi absolwenci chemii uczą właśnie w szkołach (niestety dla poziomu kształcenia), bo po prostu nigdzie indziej nikt nie chce ich przyjąć.
Ale jeśli dobrze zaplanuje się swoje kształcenie - to pracę można znaleźć. |
|
|
|
|
 |
Michu87
|
Wysłany: 2006-08-05, 15:48
|
|
|
A wie ktoś może, jaki był próg na ochronę? Za rok mój brat będzie się starał o przyjęcie, jestem ciekaw czy będzie mu trudno |
|
_________________ Co masz zrobić dziś zrób wczoraj |
|
|
|
 |
|
|