UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: imerr
2007-08-29, 20:01
Ochrona środowiska
Autor Wiadomość
sUk 
moderatroll

Wydział: WBiNoZ

Wysłany: 2006-07-26, 15:00   Ochrona środowiska

Witam wszystkich
ostatnio oglądałem to forum i patrze że mało sie tu dzieje więc postanowiłem Was pomęczyć paroma pytaniami
otóż dziś po południu zobaczyłem, że dostałem sie na ochrone środowiska i chemie
według Was który kierunek jest lepszy ?
po którym są lepsze perspektywy znalezienia pracy ?
czekam na odpowiedzi i sugestie

pozdrawiam

aanka 

Wysłany: 2006-07-27, 10:32   odradzam chemie

hej wiesz miałam współlokatorke która studiowała na chemii i mimo ze poszła na ten kierunek z zamiłowania to potem bardzo sie męczyła.ludzie są tam beznadziejni, i przez całe 5 lat studiów mają cie za kompletnego śmiecia.sama studiuje biologie i miałam na chemii sporo zajęć, przekonałam się. kazdy z zajęć wychodził z płaczem bo nerwowo z tymi ludzmi nie idzie wytrzymac.ta dziewczyna po trzech latach zrezygnowała bo juz psychicznie nie mogła i to nie z powodu nawału nauki. a tak poza tym to na chemii po pierwszym roku wiekszosc odpada po egzaminie z matmy który jest na kosmicznym poziomie. ostatnie co komus bym zyczyła to studiowac chemie na umk. :/ :do bani:

sUk 
moderatroll

Wysłany: 2006-07-27, 11:53   

czyli ochrona środowiska lepsza jest ?
tak na chłopski rozum >
czy tam też dużo matmy jest ?

aanka 

Wysłany: 2006-07-28, 23:36   

wiesz co, nie wiem czy ochrona jest lepsza ale my np mieliśmy matme na biologii ale raczej więcej jak pare osób przez nią nie wyleciało, tam wszyscy są dziwni, nie to co u nas na wydziale :)

Maras 
IG

Wysłany: 2006-07-29, 01:15   

aanka napisał/a:
wiesz co, nie wiem czy ochrona jest lepsza ale my np mieliśmy matme na biologii

Matma na geografii też jest, na WBiNZ jest na większości kierunków i co prawda odpada przez matme kilka osób ale to namiastka tego ile np. odpada po egzaminie z geologii ;)

sUk 
moderatroll

Wysłany: 2006-07-29, 23:43   

czyli wychodzi na to że ochrona środowiska jest bardzo trudnym kierunkiem :/ ?

Mason 
cywilizator śmierci

Wysłany: 2006-07-31, 12:42   

na pewno nie jest. chyba ze zamierzasz sie w ogole nie uczyc i wszystko olewac - wtedy moze byc ciezko :) .

ja bym polecal... oba naraz :) . po czyms takim prace znajdziesz bez problemow, zwlaszcza za granica

Jedno pivko ne vadi

Grono

sUk 
moderatroll

Wysłany: 2006-07-31, 20:18   

no wszyscy mi mówią żeby 2 kierunki na raz ciągnąć, ale ja nigdy orłem z matmy nie byłem - dlatego wole nie ryzykować z chemią. Po drugie - nie jade do Torunia żeby studiować - nigdy nie chodziłem na dyskoteki, nie jestem zbyt imprezowy a do nauki wystarczy mi troche ciszy i spokoju ;] chce sie uczyć a nie "studiować" :P jak na forum widziałem ;]

mateusz_sam 
cham i prostak :P

Wydział: WPiSM
Wysłany: 2006-07-31, 20:26   

no a co Ci szkodzi sprobowac z chemia. najwyzej nie zaliczysz. przeciez masz drugi kierunek. a nikt nie mowi zebys sie nie uczyl. jedni studiuja a inni sie ucza. sa jeszcze ci, ktorzy studiuja i sie ucza. proste. :)
And his name is Cantona

sUk 
moderatroll

Wysłany: 2006-07-31, 20:53   

boje sie że jak będe ciągnął 2 kierunki to moge nie zdać ochrony bo się będe z chemii uczył a z chemii i tak obleje egz z matmy ;] tego sie boje :P

malpa 

Wysłany: 2006-08-03, 00:48   

z tego co sie orientuje to nie można zacząć dwóch kierunków jednocześnie więc problem z głowy, idź na OŚ.

Neecze 
Mistrz Alchemii

Wydział: WCh
Wysłany: 2006-08-03, 22:16   

Cytat:
otóż dziś po południu zobaczyłem, że dostałem sie na ochrone środowiska i chemie
według Was który kierunek jest lepszy ?

Chemia. Zdecydowanie chemia.

Cytat:
miałam współlokatorke która studiowała na chemii i mimo ze poszła na ten kierunek z zamiłowania to potem bardzo sie męczyła.ludzie są tam beznadziejni, i przez całe 5 lat studiów mają cie za kompletnego śmiecia

A to ciekawe.
To zwykłe pomówienia, nie należy nigdy brać na poważnie takich opinii. Tak samo takich, że na chemii jest strasznie bo na I roku jest straszna matma i fizyka i w ogóle straszni profesorowie pożereją bogu ducha winnych studentów za bóg wie co (chociażby za spojrzenie nie w tę stronę).
Chemia to taki sam kierunek jak każdy inny ma swoje zalety i swoje wady. W porównaniu do kierunków na wydziale BiNoZ to zaletą jest to, że nie ma tyle nauki "na pamięć"; nacisk postawiony jest na rozumienie (przynajmniej u większości wykładowców).

Ale przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co chcesz robić po studiach. Bo to niestety (jeśli nie studiujesz jedynie dla dyplomu) już najwyższy czas.
Na chemii poziom jest, krótko mówiąc (skromnym zdaniem przeciętnego studenta tego wydziału) - żenująco niski, przychodzą tam ludzie, którzy nie dostali się na polonistykę czy na bóg wie co jeszcze - ale ma to swoje zalety. A mianowicie łatwo się jest wybić i od początku jest możliwość ukierunkowania się.

A jeśli nie chcesz, żeby traktowano cię jak śmiecia (na dowolnym wydziale) to na to rada jest jedna - nie ulegaj propagandzie przeciętności.

sUk 
moderatroll

Wysłany: 2006-08-04, 00:10   

e
tak samo było z moim byłym liceum - wszyscy straszyli że tam tak uczniów gnębią itp. że "profesory" zżerają uczniów na śniadanie itp. wszyscy mi odradzali, a okazało sie to szkołą którą będe do końca życia pamiętał i wspominał jak najlepiej :jupi:
z chemią nie wiem jak jest, ale słyszałem :> że najpewniej po chemii można na nauczyciela iść :/ a to ostatni zawód jaki chciałbym robić :F
na razie to czekam na papiery z uczelni, bo jakoś mieli tydzień temu już wysyłać a tu jeszcze nic nie mam :/

Neecze 
Mistrz Alchemii

Wydział: WCh
Wysłany: 2006-08-05, 09:27   

Niekoniecznie, to nie jest jedyna alternatywa.
Choć faktem jest, że najsłabsi absolwenci chemii uczą właśnie w szkołach (niestety dla poziomu kształcenia), bo po prostu nigdzie indziej nikt nie chce ich przyjąć.
Ale jeśli dobrze zaplanuje się swoje kształcenie - to pracę można znaleźć.

Michu87

Wysłany: 2006-08-05, 15:48   

A wie ktoś może, jaki był próg na ochronę? Za rok mój brat będzie się starał o przyjęcie, jestem ciekaw czy będzie mu trudno :>

Odpowiedz do tematu